#With love to Ukraine

Stiftelsen Ringebu Prestegard har gleden av å være først ute til å vise vandreutstillingen som er i solidaritet med Ukraina. Det er smidd kors fra hele verden, 50 av disse stilles nå ut i Landsbyen Ringebu. I Norge er det Tobbe Malm og Heidi Glattre som står i spissen for solidaritetsaksjonen.

Etter skytinga på Utøya i 2011 smidde smeder fra mange land jernroser, som senere ble montert i en skulptur som i dag står utenfor Oslo Domkirke. Initiativet til smiingen av rosene kom fra Tobbe Malm, en svensk smed som har verksted og galleri på Bærums Verk. Rosene ble smidd for å hedre ofrene etter massakren på Utøya.

Nå pågår det en blodig og ødeleggende krig i Ukraina etter at Russlands president Putin invaderte landet. På samme måte som for Utøya-ofrene har smeder fra Den internasjonale smedorganisasjonen tatt initiativ til å smi jernkors for å hedre ofrene fra krigen og i solidaritet med Ukraina. I Norge er det Tobbe Malm som har stått i spissen for organiseringa av denne solidaritetsaksjonen.

I alt er det smidd om lag 150 kors av smeder fra Europa og USA. Det er også smidd kors i Ukraina, men disse blir værende i Ukraina.

Det er bestemt at den store samlingen av kors skal ut på en vandreutstilling i flere europeiske land, men utstillingen blir første vist i Ringebu i Gudbrandsdalen, der utstillingen blir stående ut sommeren til slutten av august, før den flyttes til Hol for en kort periode. Deretter skal den videre til Belgia, Nederland og England.

At Ringebu, som første sted i Europa, får denne utstillingen skyldes et samarbeid mellom Tobbe Malm og Stiftelsen Ringebu Prestegard. Det begynte med at Tobbe Malm ble invitert til å stille ut sine egne kunstverk i Sommerutstillingene 2023 i Ringebu Prestegard. Tobbe Malm ble begeistret for Prestegarden og landsbyen Ringebu, noe som resulterte i en avtale om å starte vandreutstillingen «I solidaritet med Ukraina» i Ringebu.

Utstillingen av korsene er i regi av Stiftelsen Ringebu Prestegard og Tobbe Malm, og er presentert som en del av Sommerutstillingene 2023 i Ringebu Prestegard. Utstillingen er installert i stabburet i Brugata 24, i sentrum av landsbyen Ringebu.

Hanne Sørvåg