Påskeutstillingen 2024

16. mars til 1. april.
Vi har gleden av å invitere til årets første utstilling, Påskeutstillingen 2024.  Vi åpner opp Hovedbygningen og Vognskjulet og fyller veggene med kunstverk av åtte ulike og unike kunstnere. Vi ønsker deg varmt velkommen til en kunstopplevelse og en trivelig og inspirerende stund i Ringebu prestegard. Som alltid har vi kaffe, vaffel og kaker

Åpningstider:
Mandag – Fredag: 12:00 – 16:00
Lørdag – Søndag: 11.00 – 16:00

Thor Arne moen

Kort presentasjon av utstillerene

Kristin Tårnesvik

Harald Lyche

Lyche arbeider hovedsakelig med maleri, olje på lin, og forsøker å arbeide med det poetiske, få frem en fortelling i maleriet som gjerne også er åpen for betrakterens blikk og egen tolkning. Maleri for han er en form for diktning.

 

Les mer om Harald

Når fortellingen kommer inn i verket, kommer også tidsløpet inn og de forskjellige elementer kan forbinde seg med hverandre på mange forskjellige vis. Ettersom vi selv skifter i sinn, tanke og følelser. Ja, kanskje også påvirket av lysets stadige endring både i farge, temperatur og styrke. Maleren benytter selv disse sprang i sitt arbeide, noen ganger arbeidende ute under åpen himmel, noen ganger mer tilbaketrukket og beskyttet inne i studio.

Knut Løvås

Knut Løvås er født i Levanger, bosatt i Trondheim. Han er utdannet ved Statens Høyskole for Kunsthåndverk og design i Bergen og Kunstakademiet i Trondheim, og har gjennom en årrekke levert illustrasjoner til spill og bøker. Han har et dedikert og trofast publikum.

 

Les mer om Knut
Mest kjent er Knut Løvås som avistegner. Han har tegnet fast for avisa Klassekampen siden 2005. I snart 20 år har Løvås levert illustrasjoner til avisa så godt som daglig. De siste årene har han i tillegg også vært den faste skaperen av førstesideillustrasjonen til avisas ukentlige bokmagasin. 
Løvås er en mester i å avkle makten. Bildene hans gjør inntrykk. De er slående, og de engasjerer
Han arbeider på skjermbasert tegneplate, der hans lange erfaring med maleri og grafikk er grunnleggende for resultatet.
Anna Widen

Finn Lande Andersen

Finn Lande Andersen er en norsk maler som er bosatt i Lillehammer.  Andersens tidlige collager og malerier bærer preg av impulser fra ny-jugend og pop-art. Det er effektfulle psykedeliske komposisjoner med enstonige, plastglatte flater, bølgende omriss og sterke farger

Les mer om Finn

I 1970-årene utviklet Andersen seg i retning av en mer realistisk uttrykksform i stofflig og koloristisk monotone naturskildringer, gjerne blomsterlandskaper med diskret hentydning til miljøødeleggelse og naturvern.

Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo og Statens Kunstakademi, Oslo og ved Kunstakademiet i København under Wilhelm Freddie og Søren Hjorth Nielsen.

Han har en lang rekke separatutstillinger og kollektivutstillinger bak seg.

Mali Anette Hoel-bilde 01_Ringebu Prestegard-sommer 2022

Slaget ved Kringen
Gudbrandsdalsmusea

Slaget ved Kringen slik Georg Nielsen Strømdal (1856–1914) forestilte seg det. Maleriet er fra 1897. Hovedstyrken ble samlet ved Kringen. Her lå Hågå sammen med lensmannen i Ringebu, Peder Randkleiv, og hans menn. Lenger nede i dalen – ved Elstadkleiven – lå fogden i Gudbrandsdalen,  Lars Gram, og ventet med sine menn.

Les mer om slaget ved Kringen

26. august 1612 kom den skotske styrken inn i Kringen-partiet av dalen. En skur av kuler traff de uforberedte skottene. Etter flere skuddsalver stormet bøndene på med huggerter, kniver og sverd. De fleste av skottene ble drept i løpet av kort tid. Sinclair og Hay var blant dem som falt.

I alt ble 134 skotter, deriblant Ramsay og noen av hans offiserer, tatt til fange. Skottene ble stengt inne på låven på gården Klomstad på Kvam. Morgenen etter begynte nedslaktingen. Én etter én ble de hentet ut og henrettet.

De gjenværende 18 ble sendt til  Aktershus festning. Blant de overlevende var Ramsay og tre av hans løytnanter, som etter en periode i fangenskap på Akershus ble sendt til København i forhør. Ramsay og offiserene ble derfra sendt til England, og deres videre skjebne er ukjent. De få resterende soldatene gikk i dansk tjeneste resten av krigen. Skottene som ble drept, ble kastet i en stor fellesgrav rett nord for Kvamslåven – i dag kalt Skottehaugen. Sinclar ble gravlagt på utsiden av kirkegården på Kvam, i dag ved Vik gård like sør for Kvam.

Kong Christian 4. var svært fornøyd med bøndenes innsats, og han belønnet flere av lederne med gårder for innsatsen. Historien sier ingenting om hvilke tap som ble påført bøndene. Tatt i betraktning at det kom til nærkamp med huggerter og skytevåpen, vil det være naturlig å tro at også norske bønder falt i striden.

Foto: Lars V. Tvete

Anne Kristine Thorsby

Thorsby er fra Oslo og bosatt på Lillehammer. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo. Det kunstneriske gjennombruddet for Thorsby var hennes Peer Gynt-utstilling i 2004. Hun ble deretter invitert til Trygve Lie Gallery i New York med utstillingen «The Kingdom of Peer Gynt», 2006.

Les mer om Anne Kristine

Foruten internasjonal lansering i New York, London og Firenze har hun hatt over 60 separatutstillinger i Norge, fått gode kritikker, mottatt flere stipend og hatt flere offentlige utsmykningsoppdrag.

Gjennom arbeidet utforsker Thorsby en energi, et nærvær av en positiv kraft, som kan fornemmes i maleriene. Hun arbeider ekspressivt og samtidig møysommelig, legger lag på lag med oljemaling på hverandre, skraper vekk, legger på, skyller bort, tilfører. Samtidig er hun opptatt av å finstemme fargene så de klinger med hverandre.

Hanne Heuch 2019 Foto Terje Holm

Lars Erik Karlsen

Karlsen er utdannet ved Statens håndverks-  og kunstindustriskole i Oslo (1969–1973), og har utsmykket flere offentlige bygg. Han bor og arbeider i Svolvær. Lars Erik Karlsen bruker gjerne landskapet rundt seg, eller sjøfugler, som utgangspunkt for hans komposisjoner.

 

Les mer om Lars Erik

Selv om arbeidene hans er figurative, forsøker han også å tenke på dem som abstrakte komposisjoner mens det arbeides med dem. 

Karlsen forsøker å få sine tresnitt til å fungere på to plan. På avstand skal de være figurative, men kommer du nær innpå er tanken at de skal fungere mer som abstrakte komposisjoner. Han utfører alt arbeidet med tresnittene selv. Treplatene er 9 millimeter tykke bjørkefinerplater. Alle trykkene er trykket av ham på Flatdalspresse. 

 

Mali Anette Hoel-bilde 01_Ringebu Prestegard-sommer 2022

Karin Køltzow

Karin Køltzow er en kunstner som veksler i temaer, teknikker og materialer. Hun både tegner og maler. Fra Karin var ganske liten har hun malt, tegnet og laget små skulpturer.  Det var ikke før hun ble voksen at hun ble profesjonell kunstner.

Les mer om Karin

Hun har hatt billedkunst som yrke fra 1980-85. Hennes bakgrunn strekker seg fra Gerlesborg Konstskola och Kulturhärd, Bohuslän til Gjesteperiode ved Academie de la Grande Chaumière /L’Ecole de Louvre, Paris. Hun har også hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo.

Karins livsvei har gitt henne solid erfaring. både som forsker og faglitterær forfatter. Forskererfaringen i tidlige år har gjort Køltzow uredd. Hun søker uvanlige kombinasjoner av teknikker og materialer i sin bildekunst. Dette er noe av hennes særpreg. Hun kan kombinere tempera og kull, kull og tjære, olje, kull og støvsuger. Karins tegninger blir sterke formidlere av levende liv. Samtidig møter vi enkelhet i hennes arbeider, og motsetninger – poesi og brutalitet, stillhet og utbrudd. Lengsel, glede, sorg. Alltid rytme.

Hilde Jordbruen

Orsolya Haarberg

Fotograf og interiørdesigner Orsolya Haarbergs kjærlighet til naturen og det nordiske lyset kommer til uttrykk  i alle hennes kreasjoner. Hun er opprinnelig fra Ungarn og utdannet landskapsarkitekt. Da hun flyttet til Norge i 2005, gjorde hun sin lidenskap for fotografering til yrke.

Les mer om Orsolya

Orsolya har vunnet en rekke internasjonale priser og utmerkelser som fotograf. Merittlisten omfatter utstillinger internasjonalt, fire bøker på syv forskjellige språk og publisering av fire fotoartikler i National Geographic magazine globalt. Hennes nåværende foto-prosjekt omhandler norske fjell.

Etter femten år på reisefot i Norden bosatte hun seg i 2020 i Vågå, i hjertet av Fjell-Norge. Her etablerte hun Fjellheimen Galleri. I kunstgalleriet formidler Orsolya også interiøret hun har laget for hånd av naturmaterialer samlet inn lokalt. I hennes prosjekt «REiN – naturlig nordisk» har hun fordypet seg i reingevir fra Jotunheimen som råmateriale og estetisk inspirasjon

Kjell Erik Killi Olsen

Tor-Arne Moen

Tor-Arne Moen er en norsk maler, grafiker og fortatter. Han er bosatt på Notodden. Moen debuterte på Høstutstillingen i 1994. Han har sin kunstutdanning fra Bergen kunsthøyskole. Gjennom sitt bildende kunstnerskap har han malt seg gjennom forskjelligartede motivkretser fra akter og portretter og illustrasjoner, til landskap, motorsykler og stilleben.
Les mer om Tor-Arne

Tor-Arne Moen har også fordypet seg i motiver inspirert av det gammeldagse familiealbumet. Han hentet sine referanser fra tider da det å fotografere, og det å bli fotografert virket mer høytidelig, da menneskene på bildene poserte og stirret alvorlige inn i kameraøyet. Moen er stadig på jakt etter å prøve ut nye stilarter.

« Det å male er for meg en gammeldags, meditativ beskjeftigelse som ikke følger med i tiden på samme måte som verden forøvrig. Maler jeg en person må jeg forholde meg sosialt til modellen, og maler jeg en motorsykkel så er det alltid en eller annen som eier den.»

Mali Anette Hoel-bilde 01_Ringebu Prestegard-sommer 2022

Søssa Magnus

Søssa Magnus f. 1948 er grafiker. Hun har i hele sin karriere eksperimentert innen denne uttrykksformen, og kan derfor sies å være en rendyrket grafiker. Hennes arbeider er både humoristiske og sorgmuntre. 

Les mer om Søssa

Hunder har en spesiell plass i kunsten hennes, da de er spesielt uttrykksfulle fordi de ikke har språk. Av utstillingene hennes kan nevnes «HundeutTrykk»i 2008, «Vill vest» i 2011 og «HUNDESTREKER» i 2015. Søssa Magnus er utdannet ved Statens Håndverks-og Kunstindustriskole 1965-70 og Statens Kunstakademi 1973–78. Hun er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd, Oslo Kommunes Kunstsamlinger og NRK Oslo