Velkommen til Sommerutstillingene 2024
8. juni til 15. september
kl. 10.00–17.00, alle dager
Vi har gleden av for 19. gang å invitere til sommerutstilling i Ringebu Prestegard. Vi har invitert inn tolv kunstnere til denne kunstutstillingen. Utstillingen viser en bredde av uttrykk med høy kvalitet.
Senter for Keramisk Kunst presenterer i år utstillingen «Keramikk i Innlandet – et pionerprosjekt om studiokeramikk fra etterkrigstid til i dag».
Utstillere
I Hovedbygningen vises det et mangfoldig og spennende utvalg av verker fra kunstnerne Marianne Heske, Sigrid Blekastad, Shaban Bamerni, Karin Køltzow, Arne Borring, Bjørnulf Dyrud, Erling Valtyrson og Jakob Weidemann.
I Vognskjulet kan du oppleve Pasynok Viacheslav og Bjørge Rødfjell sine unike kunstuttrykk. I Drengestua kan du se fotografier av Claus Køltzow.
I Driftsbygningen finner du flere type utstillinger. Det vises malerier og grafikk av Åke Berg og Jan Olav Forberg i Nyfjøset . I fjøset stiller Johannes Engelsen Espedal ut, i regi av Senter for keramisk kunst. På Trevet kan du se utstillingen «Keramikk i Innlandet – et pionerprosjekt om studiokeramikk fra etterkrigstid til i dag». Mens i Silokummen kan du besøke barnehagenes årlige utstilling, hvor barna i Ringebu viser frem sine kreative prosjekter.
Stabburene
I Storstabburet er den lokale håndverksforeningen Kreative Døler installert og i Veslestabburet en Myttingutstilling basert på bøkene i triologien Søsterklokkene, Hekneveven og Skråpånatta, samt Myttings forfatterskap.
Faste severdigheter
Vi har ellers de faste utstillinger med Stavkirkeutstillingen, Prestegardens historie og Jakob Weidemann. Og i Prestegardshagen er et stort spekter av roser, stauder, frukttrær og bærbusker vel verd et besøk.
Finn ut mer om utstillerne for 2024
Marianne Heske
LITOGRAFI
Sted: Hovedbygningen
Norsk kunstner med stor internasjonal innflytelse. Sentralt tema er samspillet mellom menneske og natur. Hun arbeider i mange medier: litografi, video, fotografi og installasjoner.
Marianne Heske (1946) er fra Tafjord på Sunnmøre. Hun er en kunstner med stor internasjonal slagkraft og appell.
Les mer
Samspillet mellom menneskene og natur har vært et sentralt tema gjennom hele Heskes karriere. Hvordan naturkatastrofer stadig truer i bakgrunnen med å utslette alt det mennesket har strevet med å bygge opp. Hun arbeider innenfor svært mange og ulike medium: litografi, offset, bøker, plakater, postkort, fotografi, video, «datamaleri», lyd, objekter og installasjoner.
Marianne har sin utdannelse fra Bergen Kunsthåndverkskole Ecole Superieure des Beaux-Arts i Paris, Royal College of Art i London og Jan Van Eyck Academie i Maastricht. Debututstillingen hadde hun ved Cité Internationale des Arts i Paris i 1973, og siden har hun hatt en rekke utstillinger ved anerkjente gallerier både i inn- og utland.
Erling Valtyrson
DYPTRYKK
Sted: Hovedbygningen
Han er kjent for sin mezzotintteknikk, en spesiell graveringsteknikk. Hans kunstverk blander tradisjonelle teknikker med en surrealistisk estetikk. Verkene hans fanger betrakterens fantasi og utfordrer måter å se verden på.
Les mer
Erling Valtyrson (1955) fra Ålesund. Han er utdannet ved Statens Kunst- og Håndverksskole i Bergen 1980–86. Han jobber med dyptrykkteknikken mezzotint og regnes for å være i verdenstoppen innen denne teknikken.
Teknikken er tidkrevende og krever en enorm håndverksmessig presisjon. Den krever et godt håndlag med sylskarpe redskaper som risser motivet ned i kopperplatene. Valtyrson jobber impulsivt. Han lager aldri skisser, noe han mener kan bidra til å miste den spontane streken.
Motivene hans kan deles inn i tre grupper: Stilleben, fortellinger og portretter. De er underlige, fantasifylte og nærmest surrealistiske. Han formidler et særegent uttrykk i denne tradisjonelle og gamle teknikken
Sigrid Blekastad
GLASSMALERI
Sted: Hovedbygningen
Norsk kunstner og designer introdusert til glassmateriale. Hun forsker på solcellematerialers estetiske egenskaper, som integreres i glass utsmykninger. Hun fokuserer nå hovedsakelig på tradisjonelt glassmaleri
Les mer
Sigrid Blekastad ble introdusert for glassmateriale i 1993 hos Brødrene Bøckman i Fredrikstad.
Dette vekket hennes interesse for glass, og hun har senere oppnådd en Mastergrad i Fine Art. Blekastad har praktisert og studert glassdesign i flere år og fullførte sin mastergrad i 2012. Hennes arbeid fokuserer på klimaengasjement og integrasjon av solcellematerialer i glasskunst. Hun jobber nå mest med tradisjonelt glassmaleri, inspirert av historiske teknikker.
Blekastad lager glassutsmykninger til ulike bygninger, inkludert kirker og private hjem, og tilpasser designet til stedets arkitektur og miljø. Glass fungerer som en beskyttende og estetisk barriere mot vær og lys, og Blekastad manipulerer det for å skape unike observasjonsøyeblikk.
Arkitektonisk glassdesign innebærer samarbeid med oppdragsgiver og arkitekt, hvor designprosessen utvikles i samsvar med utsmykningens fysiske karakter og lokasjon. En vellykket utsmykning kan gi stedet en egen identitet og atmosfære.
Shaban Bamerni
MALERI
Sted: Hovedbygningen
Han benytter ofte kniv fremfor pensel når han maler, men ofte en kombinasjon. «Jeg maler både mennesker og natur og bygninger og alt som er i bevegelse, en lidenskap som tydelig kommer frem i mine utrykk».
Shaban Bamerni (1976) begynte å male mennesker og natur da han gikk på barneskolen.
Les mer
Som 16-åring bestemte han seg for at kunst var det han ville leve av. Maleriet har en langsomhet og tungvinthet han ønsket å arbeide med.
Mellom 1992 og 1997 studerte Shaban ved en kunstskole i Kurdistan, der han også senere ble lærer. I 1999 bestemte han seg for å komme til Norge på grunn av situasjonen i Irak.
Han har deltatt flere kollektive utstillinger i Norge, samt tre separatutstillinger. Hans bilder er innkjøpt bade privat og offentlig, blant annet I Askim og Stokke kommune.
Bjørnulf Dyrud
MALERI
Sted: Hovedbygningen
Verkene hans, preget av lyriske abstraksjoner, utforsker forholdet mellom natur og menneske. Dyruds kunst er innkjøpt av flere institusjoner og finnes i private samlinger verden over.
Bjørnulf Dyrud (1959) fra Eina i Vestre Toten har siden barndommen vært aktiv innen ulike kunstneriske retninger.
Les mer
Dyrud har en allsidig bakgrunn som musiker og scenekunster, i tillegg til sin kunstneriske virksomhet. Han har studert filosofi ved UIO, og en 5-årig utdannelse innenfor scenekunst. Han har arbeidet med billedkunst på fulltid siden 1997.
Dyrud har hatt utstillinger i Norge og i utlandet. Han er også innkjøpt og hatt utsmykninger flere steder. Billeduttrykket går i retning av lyriske abstraksjoner hvor innslag av natur og mennesker kan spores.
Arne Borring
MALERI
Sted: Hovedbygningen
Hans verk utmerker seg med dyktig bruk av lys, rom og atmosfære, ofte inspirert av Oslofjorden. Bruker plein air-teknikken for å fange moderne landskaper med detaljer som lyktestolper.
Arne Borring (1956) er en anerkjent billedkunstner som bor og arbeider på Nesodden.
Les mer
Han har en solid utdanning innen kunst, med studier ved Oslo Husflidskole, Tegnelinjen under Alf Trana fra 1973 til 1975, og deretter ved Statens kunstakademi på malerlinjen under veiledning av anerkjente kunstnere som Rose, Eikaas og Ljøsne fra 1975 til 1979. Han tok også frigjenger ved modellinstituttet ved Statens Kunstakademi i 1994.
Borring har mottatt flere prestisjetunge stipender og priser for sitt arbeid, inkludert Gunnar S Stipendet i 1996, Namdalsstipendet i 1996, Beiarstipendet i 1997, Harriet Backers minnefond i 1998, Jomfrulandstipendet i 1998, og Ryvardenstipendiet i 1999.
Han er aktivt engasjert i kunstnermiljøet og er medlem av organisasjoner som Billedkunstnerne i Oslo og Akershus, Landsforeningen Norske Malere, og Norske Billedkunstnere. Borring har gjennom sin karriere etablert seg som en betydningsfull stemme i den norske kunstverdenen, og hans verk har blitt anerkjent både nasjonalt og internasjonalt.
Jan Olav Forberg
TRYKK
Sted: Nyfjøset
Forberg mestrer teknikker som maleri, graffiti og sitt egenutviklede flammemaleri, og trykker selv med fokus på tradisjonelt håndverk.
Jan Olav Forberg (1967) er en moderne kunstner som integrerer elementer fra dagens visuelle kultur i sitt formspråk.
Les mer
Hans kunstverk er preget av en kombinasjon av enkelhet og kompleksitet, med inspirasjon hentet fra blant annet film, tegneserier og Street Art. Forberg har studert ved Oslo tegne- og maleskole, og har videreutdannet seg gjennom kurs ved Norske Grafikeres verksted og Statens Kunstakademi.
Denne omfattende bakgrunnen har gitt ham ferdigheter innen et bredt spekter av teknikker, som maleri, graffiti og ulike grafiske teknikker. Han har også utviklet sin egen unike teknikk, kjent som flammemaleri.
Forberg legger stor vekt på tradisjonelt håndverk, og han trykker all grafikk selv, noe som sikrer høy kvalitet og personlig preg i hvert verk. I tillegg til sitt kunstneriske virke, driver han et eget galleri på Fredriksvern Verft i Stavern, hvor han både stiller ut og selger sine arbeider.
Jan Olav Forberg er en kunstner som med sitt særegne formspråk og dedikasjon til håndverket har skapt seg en markant posisjon i den norske kunstverdenen.
Bjørge Rødfjell
MALERI
Sted: Vognskjulet
Han kombinerer klassiske maleteknikker med moderne elementer fra Street art og Pop art. Arbeidene hans er hovedsakelig oljemaling med figurative uttrykk som preges av ekspresjonistiske følelser fra fortid, nåtid og fremtid.
Bjørge Rødfjell (1977) er en norsk kunstner med røtter fra Mo i Rana og Gudbrandsdalen.
Les mer
Han har bodd store deler av sitt liv i Akershus og er for tiden bosatt i Røyken. Rødfjell arbeider hovedsakelig med oljemaling, og hans figurative uttrykk preges av ekspresjonistiske følelser samt inntrykk fra fortid, nåtid og fremtid. Kunstnerskapet hans inkluderer også tegninger, skulpturer og installasjoner.
Rødfjell er spesielt kjent for sine portretter, som ofte har klare budskaper gjennom valg av motiv, bakgrunn, ord og farger. Han har gjennom sin utdanning tilegnet seg solid kunnskap om teknikker, materialer og metoder brukt i gamle klassiske malerier. Han har de siste årene jobbet med to uttrykk, der ideen er å ha med litt av to forskjellige stilepoker.
Han jobber hovedsakelig med maleri og tegning med fokus på det figurative i form av portretter og narrative bilder med sterke referanser til Pop art/Street art og det urbane i sine verk.
Bildene er fra 80 x 80 cm og oppover; malerier på lerret, print og originale tegninger.
Pasynok Viacheslav
KERAMIKK
Sted: Vognskjulet
Han stiller ut keramiske skulpturer i Vognskjulet på Ringebu Prestegård i sommer. De er laget i Monumentalverkstedet i Senter for keramisk kunst, SKK, i perioden fra desember 2022 til nå.
Pasynok, født 25.03.1995 i Kharkiv, Ukraina, er en keramikkunstner.
Les mer
I 2019 ble Viacheslav uteksaminert fra Kharkiv State Academy of Design and Arts (KSADA) i Ukraina med en mastergrad i interiørdesign. Fra 2014 til 2020 deltok han på flere ukrainske og internasjonale utstillinger.
I 2023 begynte han å undervise i keramikk ved KSADA i Kharkiv, Ukraina. I 2016 begynte Viacheslav å arbeide som keramikkunstner. Under studiene bygde han en anagama vedfyrt ovn i Kharkiv, Ukraina. Dette gjorde det mulig for ham å utforske effektene av naturlig opphopning av aske fra vedfyringen i ovnen, kombinert med effektene av hans egne askeoppskrifter for glasur.
Viacheslav vurderer kontinuerlig form og konsept basert på sine egne livserfaringer og inkorporerer dette i sine skulpturer. Han har laget kreative prosjekter med kjente ukrainske kunstnere og publikasjoner, som Suspilne Media Culture og Ukrainian Playboy. Viacheslav har deltatt på mange internasjonale utstillinger og prosjekter i land som Latvia, Nederland, Norge, Ukraina, Tyrkia og Georgia. Etter at krigen startet i Ukraina, begynte han å lage keramikk med barn og å være frivillig i kirken Source of Life i Kharkiv, Ukraina, hvor han ga mat og hjelp til lokalsamfunnet.
Om arbeidene på utstillingen
Da krigen begynte, startet jeg å jobbe frivillig og holde verksteder for barn i undergrunnsbanen på «Armiyska» metrostasjon i Kharkiv. Min misjon er å bringe komfort til disse barna og gi dem en følelse av fred gjennom leireforming.
Serien «Kosakker» skildrer krig på en fredelig måte og illustrerer hvordan noen ser krig som et spill med menneskelige brikker. Ukrainske soldater, kjent som kosakker, beskytter innbyggerne fra denne virkeligheten. Hver skulptur representerer en form for hjelp i krigen, og minnes forsvarere og uskyldige ofre. I denne vanskelige tiden er vi takknemlige for å være i live. En blomst vil blomstre i mørket.
Viacheslav stiller ut keramiske skulpturer i Vognskjulet på Ringebu Prestegård i sommer. De er laget i Monumentalverkstedet i Senter for keramisk kunst i perioden fra desember 2022 til nå.
Åke Berg
MALERI
Sted: Nyfjøset
Han kalles vårens- og sommerens maler; en maler for de lyse sinn, aldri provoserende i sine motiver, sjelden kontroversiell i sine temavalg og henter hovedsakelig sine motiver fra kyst-Norge.
Åke Berg (1946) er en kunstner med en solid bakgrunn og omfattende erfaring innen grafikk og billedkunst.
Les mer
Han har mottatt anerkjennelse for sitt arbeid, blant annet gjennom tildelingen av Tjølling kommunes kulturstipend. Han er en aktiv deltaker i kunstnermiljøet og er medlem av både Norske Billedkunstnere og Norske Grafikere. Hans engasjement strekker seg også til styreverv i Vestfold Bildende Kunstnere.
Bergs kunst har blitt vist på en rekke utstillinger over hele verden, inkludert «The Northern Sea Route User Conference» arrangert av Fr. Nansens Institutt i Oslo, og «Norway Day Festival» i San Francisco. Han har også vært festspillutstiller i Elverum og gjestekunstner i Galleri Bølgen under arrangementet «VÅRT LARVIK» i Larvik Kulturhus.
Med en imponerende karriere og en dedikasjon til sitt håndverk, trykker Berg sine litografier både nasjonalt og internasjonalt, med samarbeidspartnere som Jørund Sørensen i Norge og Bramsen, Clot & Georges i Paris.
Karin Køltzow
TEGNING OG MALERI
Sted: Hovedbygningen
Karin Køltzow er en kunstner som veksler i temaer, teknikker og materialer. Hun både tegner og maler. Fra Karin var ganske liten har hun malt, tegnet og laget små skulpturer.
Hun har hatt billedkunst som yrke fra 1980-tallet.
Les mer
Hennes bakgrunn strekker seg fra Gerlesborg Konstskola och Kulturhärd, Bohuslän, til gjesteperiode ved Academie de la Grande Chaumière /L’Ecole de Louvre, Paris. Hun har også hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo.
Karins livsvei har gitt henne solid erfaring, både som forsker og faglitterær forfatter. Forskererfaringen i tidlige år har gjort Køltzow uredd. Hun søker uvanlige kombinasjoner av teknikker og materialer i sin bildekunst. Dette er noe av hennes særpreg. Hun kan kombinere tempara og kull, kull og tjære, samt olje, kull og støvsuger.
Karins tegninger blir sterke formidlere av levende liv. Samtidig møter vi enkelhet i hennes arbeider, og motsetninger – poesi og brutalitet, stillhet og utbrudd. Lengsel, glede, sorg. Motivene hentes ofte fra dyreverdenen. Bildene har alltid preg av rytme.
Claus Køltzow
FOTO
Sted: Drengestua
Hans lidenskap for fotojakt og jakten på det perfekte bildet gir stadig inspirasjon. Hvert bilde er en liten historie. Han har hatt utstillinger ved feks. Kikutstua i Oslo.
Claus Køltzow (1943) er medlem av Norsk Ornitologisk Forening. Han har hatt flere utstillinger i Ringebu Prestegard, Finnerud i Sørkedalen og Kikutstua i Nordmarka, Oslo.
Les mer
Han har alltid likt å ferdes i Marka. Helt fra barnsben av har turer hele året inspirert ham til å studere og nyte opplevelsene i naturen. Han er spesielt glad i norsk og nordisk natur.
Fotojakten, spenningen ved å komme nær innpå og ønsket om å få eksponert det perfekte bildet, er en viktig drivkraft for ham. Drømmen om det ideelle øyeblikk, gir ham stadig inspirasjon og sender ham ut på nye turer. Opplevelsene rundt et bilde, er små historier i seg selv. For Claus Køltzow er det å sitte og betrakte et rovdyr eller en sjelden fugl i timevis utrolig givende:
«Det er gledelig og overraskende å se hvor begeistret man blir over å oppleve det fargesprakende livet i naturen, hvis man bare tar seg tid til å studere dette nærmere».
Jakob Weidemann
MALERI OG GRAFIKK
Sted: Hovedbygningen
Årets utstilling har tittelen «Weidemann og naturen» og viser sider ved hans naturbetraktninger; hans opplevelse av lys og blomstenes vekst mot lyset. Bildene er valgt ut fra Stiftelsens egen samling.
Lars Mytting
LITTERATUR
Sted: Vesle stabburet
Ringebu Prestegard presenterer en egen temautstilling om Lars Myttings forfatterskap. Utstillingen byr på film, foto, gjenstander og historiefortelling knyttet til romanuniverset i forfatteren gir oss i romantriologien om folket på Butangen, et sted i Gudbrandsdalen.
Lars Mytting er født på Fåvang i 1968.
Les mer
I 2006 debuterte han med romanen «Hestekrefter», som fikk god mottagelse og satte bygda (og Mobilstasjonen i Fåvang!) på kartet. Han fikk sitt gjennombrudd med «Hel ved» i 2011, som ga ham Bokbransjeprisen i Storbritannia for årets beste sakprosa, mens romanen «Svøm med de som drukner» ble en braksuksess og belønnet med Bokhandlerprisen for 2014. Mytting arbeidet i flere år som journalist i avisa Dagningen,
Aftenposten og Arbeiderbladet (Nå Dagsavisen), og skrev dessuten for Beat. Fra 1996 til 2008 var han forlagsdirektør i N.W.Mann og Sønn.
Romantriologien «Søsterkokkene» (2018), «Hekneveven» (2020) og «Skråpånatta» (2023) er et mesterverk om et bygdesamfunns vei fra gammel til ny tid. Mytting bruker igjen elementer, navn og steder fra Gudbrandsdalen, og han fletter egen dialekt inn i fortellingen på uanstrengt og mesterlig vis. I 2022 ble han tildelt Doblougprisen.
Kreative døler
Kreative døler er en lokal kunst- og håndverksgruppe som har eksistert siden 2011.
Hvert år arrangerer vi salgsutstilling i det sjarmerende Stabburet på Ringebu Prestegard.
Les mer
Vi er en lokal kunst- og håndverksgruppe som har eksistert siden 2011. Hvert år arrangerer vi salgsutstilling i det sjarmerende Stabburet på Ringebu Prestegard.
Vi er stolte av å kunne tilby et bredt spekter av håndverksprodukter laget med lidenskap og dyktighet. Våre kunstnere og håndverkere behersker en rekke teknikker, inkludert strikking, tekstilarbeid, søm, dreiing, trykk på skinn, treskjæring og maleri i forskjellige stilarter.
Når du besøker oss, vil du bli møtt av to etasjer fylt med kreativitet og unike kunstverk. Utforsk de vakre maleriene, tekstilarbeidene, og det flotte treskjæringsarbeidet.
I vårt mangfoldige utvalg vil du finne gaver og produkter som er helt unike og ikke finnes andre steder. Enten du leter etter noe spesielt til deg selv eller en unik gave til noen du er glad i, er vi sikre på at du vil finne noe som fanger din oppmerksomhet.
Så ta turen innom Stabburet og la deg inspirere av våre talentfulle kunstnere og håndverkere. Vi ser frem til å ønske deg velkommen til en opplevelse fylt med kreativitet