Senter for keramisk kunst
Senter for keramisk kunst (SKK), Ringebu Prestegard er en nyetablert arena for innovative prosjekter, kunstnerisk utveksling, utstillinger og workshoper i leire. Gjennom hele året inviteres kunstnere på artist-in-residence opphold, etterfulgt av en utstilling.
Keramikk over fire plan
Senter for keramisk kunst representerer en firedelt virksomhet over fire plan: Møkkakjelleren med Monumentalverksted, Fjøset som eksperimentelt prosjektrom, Trevet og Kjøringa som fleksible utstillingsarealer for kuraterte utstillinger og inviterte gjestekunstnere.
Mulighetsrom
Fire etasjer med keramisk aktivitet, på til sammen 600 m2, gir mange muligheter til å vise bredden, dybden og mangfoldet i keramisk kunst. Det et sterkt fokus på produksjonsmuligheter for profesjonelle kunstnere og fasiliteter for opphold, kurs og verkstedsarbeid på høyde med de beste internasjonale residenssteder for keramisk kunst. Samlet sett gir dette grunnlag for etablering av et nasjonalt og internasjonalt kompetansesenter for keramikk i Ringebu.
Utvikling og innovasjon
Formålet til senteret er utvikling og drift av aktiviteter knyttet til innovativ produksjon, formidling og undervisning i kunst basert på keramiske teknikker, herunder drift av kunstnerresidens og produksjon av utstillinger.
FAKTA
Åpningstider
10.00–17.00 (alle dager)
4. juni til 11. september
FØLG OSS PÅ:
Program 2022
– utstillinger, gjestekunstnere, kunstnersamtaler og seminar
HVA SKJER
Demonstrasjoner, workshops og seminar
Åpent pottemakeri med demonstrasjoner hele sommeren 10-17
Lørdag 3.september
Seminar
12:00 Keramikk i Gudbrandsdalen
Omvisning i utstillingen med Torveig Dahl og Kjell Voldheim, som vil fortelle om forsøket med å starte opp en fajansefabrikk på Lesja rundt 1760 og Gudbrandsdalens første studiokeramiker, Ivar Skurdal (1790 – 1840), og hans produksjon på verkstedet han etablerte ved Mela.
Mulighet for å stille spørsmål underveis.
Som en del av omvisningen inviteres deltakerne til å dekorere med kobolt på tinnglasur, inspirert av dekoren på de historiske gjenstandene fra Lesja.
13:00 Lunsj fra det lokale bakeriet HEV
13:30 – 15:30 Alexandra Engelfriet – Intertwining
Alexandra Engelfriet (Nederland) ble invitert til å “ta over” Fjøset etter Katrine Køster Holst (2020-2021) på sensommeren 2021. Hun var på befaring og planleggingsmøte på Ringebu i september og returnerte til prestegarden for et arbeidsopphold på tre uker i mai i år.
Alexandra har brukt leira som er i Fjøset på nytt og bygd en installasjon på gulvet sammen med to assistenter fra KHiO, Silje Kjørholt og Soo Jin Park. Leira har blitt slemmet opp til til en tykk slikker og blandet med lokal saueull og ulike fargepigmenter. Følg Alexandra på instagram for flere bilder av prosjektet hennes.
Alexandra vil presentere prosjektet sitt, etterfulgt av en samtale med universitetslektor Sissel Bro fra Universitetet i Sørøst-Norge og kunsthistoriker og kurator Tove Lyngstad Nyaas fra Bomuldsfabriken.
Påmelding via https://forms.gle/ghWJRH3d47gD2pj46
Deltakelse er gratis, men man betaler for lunsj og overnatting etter ønske. Programmet er satt opp slik at det er mulig å tog/buss mellom Oslo og Ringebu.
Made in Ringebu 2022
PÅ TREVET
I gruppeutstillingen «Made in Ringebu» på Trevet, vil gjestekunstnerne som har deltatt i SKKs workshops, seminarer og brenninger de siste årene presentere arbeidene sine.
Utstillingen er kuratert av Ingunn S. Almedal og viser at keramisk kunst omfatter et stort register av kunstneriske innfallsvinkler til materialene leire og keramikk. Utstillerne flytter grensene for leirens og keramikkens relevans og anvendelse i samfunnet.
Utstillere
Heidi Bjørgan, Norge
Tovelise Røkke-Olsen, Norge
Takumi Morozumi, Japan – Norge
Toril Redalen, Norge
Eirik Falckner, Norge
Pauliina Pöllänen, Finland – Norge
Trine Hovden, Norge
Brit Dyrnes, Norge
Tiril Havdal, Norge
Keramikk i Gudbrandsdalen
Fra Fajansefabrikken i Lesja ca 1760 via Ivar Skurdal pottemakeren på Mela 1840 til MENT på Fåberg 2022
Gudbrandsdalen strekker seg 23 mil fra Lillehammer i sør til Lesjaskogsvatnet i nord, med Gudbrandsdalslågen som slynger seg gjennom hele dalen. Med formidlingsprosjektet “Keramikk i Gudbrandsdalen – fra fajansefabrikken på Lesja 1760 til MENT på Fåberg 2022” vil vi dokumentere og presentere hva og hvem som har produsert keramikk i regionen som keramisk industri, pottemakeri og kunsthåndverk gjennom tidene.
Dette er et flerårig prosjekt. Utstillingen sommeren 2022 vil fokusere på forsøket med en fajansefabrikk på Lesja rundt 1760, Ivar Skurdal 1790-1840 og hans virksomhet som pottemaker ved Mela, før man trekker linjer til designbedriften MENT og deres produksjon av bruksgjenstander i porselen på Fåberg utenfor Lillehammer i dag.
Som en del av utstillingen vil de besøkende få bli kjent med tradisjonelle keramiske former som har blitt produsert i regionen. De vil kunne få prøve seg på tradisjonell dekor med oksyder på hvit tinnglasur inspirert av de historiske gjenstandene fra fajansefabrikken.
Sidsel Hemma fra designbedriften MENT vil demonstrere støpeteknikk og vise hvordan produktene deres blir laget i dag, der de blant annet bruker innfarget porselen når de støper.
Demonstrasjoner fra MENT onsdag 6. og 13.juli
Alexandra Engelfriet
I FJØSET
Alexandra Engelfriet (Nederland) ble invitert til å “ta over” Fjøset etter Katrine Køster Holst (2020-2021) på sensommeren 2021. Hun var på befaring og planleggingsmøte på Ringebu i september og har returnert til prestegarden for et arbeidsopphold på tre uker i medio mai – juni.
Studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo vil delta i prosjektet. Prosessen i Fjøset vil bli dokumentert underveis av Brage Kvasbø, høgskolelektor ved TV-skolen på Høgskolen i Innlandet.
Alexandra vil bruke leira som er der på nytt og bygge en installasjon på gulvet som blir liggende hele sommeren som en av utstillingene til Senter for keramisk kunst. Leira som ligger igjen etter Katrines prosjekt skal resirkuleres, det vil si slemmes opp igjen til en tykk slikker, og blandes med lokal saueull. Denne blandingen vil Alexandra modellere med. Leira vil bli blandet med ulike fargepigmenter for å få ulike fargenyanser.
Monumental-verksted
Gjestekunstnere 2022
Januar/februar: Eirik Falckner
Mars/april: Takumi Morozumi
Mai: Brit Dyrnes og Tiril Havdal
Juni: Heidi Bjørgan og Trine Hovden
Juli: Nataliya Zuban
August: Mingxuan Tan og Evgenia Reeva Ozerova
September: Jørgen Haarstad og Piotr Nowak
Oktober: Trude Westby Nordmark og Eirik Falckner
Kjøringa
TORBJØRN KVASBØ
TROND LOSSIUS & JEREMY WELSH
4. juni-11. september 2022
Torbjørn Kvasbø: Keramisk skulptur
Trond Lossius og Jeremy Welsh: The Atmospherics 12
Audiovisuell installasjon
Se hva som skjer
Rabarbrafest
Sundag 19. juni, kl. 13.00 inviterer vi til rabarbrafest. Vi ønsker at folk skal få øynene opp for hvor anvendelig og god rabarbraen er.
Sommerutstillingen 2022
Kunstutstilling i Ringebu Prestegard fra 4. juni til 11. september. Åpent alle dager fra 10:00 til 17:00.
Vi søker guider og guideleder
Vertskapet i Prestegarden skal ta imot de besøkende, selge billetter og kunst og sørge for servering.

Torbjørn Kvasbø
Ansvarlig for Senter for keramisk kunst er Torbjørn Kvasbø som gjennom 40 år har representert en stadig utforsking av kunsthåndverket og søken etter ny kunnskap og muligheter knyttet til leire som materiale, brenneteknikker, overflatestruktur og plastisitet i keramisk skulptur. Med sin brede erfaring, internasjonale nettverk og kompetanse i faget er han mentor for oppbyggingen av et nytt senter for keramisk kunstproduksjon i Prestegarden og i Ringebu.