Senter for keramisk kunst

Senter for keramisk kunst (SKK) er en kunstnerstyrt arena for innovative prosjekter, kunstnerisk utveksling og workshoper i leire. Gjennom året inviteres kunstnere til artist-in-residence, etterfulgt av en utstilling og et formidlingsprogram.

SKK holder til i Ringebu prestegards gamle driftsbygning og tilbyr en firedelt virksomhet:

  • Monumentalverkstedet for gjestekunstnere
  • Prosjektrom Fjøset
  • Trevet og Kjøringa med utstillinger
  • Pottemakeriet for barn og unge veiledet av profesjonelle keramikere

Senteret ble etablert som en internasjonal arena i 2020 av  Torbjørn Kvasbø.

FAKTA

}

Åpningstider

10.00–17.00 (alle dager)
31. mai til 17. august

FØLG OSS PÅ:

UTSTILLING 2025

5-årsjubileum 20202025

Kraftoverføring. Sidefortellinger i norsk keramikk 1895–2025.

William Knutzen_foto Thomas Tveter_Senter for keramisk kunst 2024

Kraftoverføring. Sidefortellinger i norsk keramikk 1895–2025.

Senter for keramisk kunst markerer 5-årsjubileum med utstillingsprosjektet «Kraftoverføring. Sidefortellinger i norsk keramikk 1895–2025». Utstillingen løfter fram praksiser av kvinnelige keramikere og tråkker opp stier i vrimmelen av narrativer som har bleknet med tidens tann og fortjener å legges under lupen på nytt. Forrige århundres kvinnelige og mannlige kunsthåndverkere settes i dialog med kontemporære kunstnere, og vi stiller spørsmål ved det historieskaptes relevans for dagens utøvelse av faget, utdanningsløp og bærekraftsideologi.

1895–1975: Toneangivende keramikere og miljøer med praksis innen etablering av virksomheter, pedagogikk, industridesign, pottemakere og studiokeramikk.
2025: Eyvind Solli , Halvor Skiftun Digernes / Bård Torgersen, Anders Hald, Silje Kjørholt, Sigve Knutson, Christin Løkke, Linda Morell, Irene Nordli og Lin Wang.

Ifølge historiske kilder etablerte pioneren Ivar Skurdal (1790–1840) pottemakerverksted i Vågå.

Perioden etter 2. verdenskrig er preget av en tilsvarende gründervilje med drahjelp fra utdanning, fagpolitikk og nettverksbygging.

I studiokeramikkens vei fra brukskeramikk til kunst via kunsthåndverk, har den fulgt tett på samfunnsutviklingens behov. Et keramisk arbeid er bærer av lokal materiell kultur. Samtidig har det potensiale for universelle fellesskap langt utover regionale grenser.

Målet til Senter for keramisk kunst er å bidra med kartlegging og nyskaping i en forgrening av keramikkhistorien som i sjelden grad har vært dokumentert.

Pottemakeriet i Silotoppen

Leirens hud

For keramikere er leirens overflate som en hud der de uttrykker seg gjennom farger, mønstre og teksturer. I utstillingene finnes en rekke eksempler på hvordan man har dekorert dekketøy og formet skulptur. Pottemakeriets verksted er fullt av redskaper og utstyr. Familier, barn og unge er velkomne til å prøve seg i leire med veiledning av profesjonelle kunstnere.

Pottemakeriet holder åpent for alle hver dag kl. 10–17 i skoleferien 23. juni–17. august.

Prosjektrommet Fjøset

Prosess

«Prosess» transformerer prosjektrommet til et levende verksted. Fire kunstnere fra Monumentalverkstedets residenshistorie, Irene Nordli, Lin Wang, Anders Hald og Eyvind Solli, engasjeres i et leireprosjekt over en periode på tre uker og forlater arbeidet midt i prosessen. De uferdige verkene gir de besøkende et innblikk i individuelle handlingsforløp bak keramiske ideer og praksiser. 

Byggeperiode: 19. mai–8. juni.

Utvikling og daglig drift

av Senteret for keramisk kunst

Torbjørn Kvasbø

Torbjørn Kvasbø er en internasjonalt anerkjent keramiker med bosted og arbeid i Venabygd. I femti år har praksisen hans vært kjennetegnet av en konsistent og undersøkende holdning til leiresom kunstnerisk uttrykksmiddel. Formidling og kunnskapsdeling står sentralt i utviklingen av faget. Siden 1976 har verkstedet hans vært omgitt av en ovnspark under stadig ekspansjon og over tid blitt omskapt til et internasjonalt miljø der kunstnere får invitasjon til vedfyringer, workshops og utstillinger.  

Ideen til Senter for keramisk kunst (SKK) ble en naturlig manifestasjon av hans posisjon og innflytelse i et verdensomspennende nettverk av organisasjoner, institusjoner og kunstnere.

I 2019 inngikk Kvasbø en samarbeidsavtale med Ringebu kommune om å utvikle driftsbygningen på Ringebu prestegard til kunst og kulturformål. SKK og Stiftelsen Ringebu prestegard har begge tilhold på prestegardens historiske grunn med Ringebu stavkirke som nærmeste nabo. Partene har årlig gleden av å dele en stor publikumstilstrømning fra juni til september.