Sommerutstillingen 2019

Utstillingssesongen 2019 er den 14. i rekken i Stiftelsens regi, og blir av flere grunner en helt spesiell begivenhet. En ny kunstsamling av Jakob Weidemann til 1,1 mill. kroner vises for første gang i Ringebu Prestegard, takket være store gaver både fra én enkelt privatperson og fra lokale bank og energiselskaper. Samlingen vil utgjøre kjernen i årlige Weidemann-utstillinger i tiden fremover. I Vognskjulet vil billedhogger Kirsten Kokkin, som har laget en lang rekke skulpturer til offentlige rom og av både Kronprinsesse Märtha og Dronning Sonja, stille ut en rekke verk fordelt over 115 kvm.

Internasjonal keramikk og gjestekunstnere

Den internasjonalt kjente keramikeren Torbjørn Kvasbø, som for tiden er representert med en stor kunstutstilling på KODE museum i Bergen, er mentor for en ny artist-in-residence ordning, og organiserer en større leireworkshop med kunstner Hyangjong Oh fra Sør-Korea, som også blir årets utstilling i Fjøset.

* Nyrestaurert silokum – dragen og mammuten

Barnehagene i Ringebu skal i år ta i bruk sin nye, permanente utstillingsplass over to etasjer i den nyrestaurerte Silokummen. Kanskje det eneste stedet i Norge der barnehagene har sin egen utstillingsplass til permanent disposisjon? Tema for 2019 er kunstprosjektet Vegskille, nærmere bestemt Linda Bakkes skulpturer Dragen  i Vålebru og Mammuthodeskallen på Fåvang. I tillegg stiller også flere andre bildende kunstnere, kunsthåndverkere og en fotograf ut denne sommeren.

Årets utstillere

Kirsten Kokkin

(f. 1951) Hun er bosatt i Oslo, hvor hun er førsteamanuensis i figurative fag på KHIO. Deler av året tilbringer hun også i USA. Hun er utdannet fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo, Statens kunstakademi i Oslo, samt Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Les mer om Kirsten

Hun debuterte i 1972. Kirsten Kokkin er en av få nålevende norske skulpturkunstnere som er internasjonalt kjent. Etter at hun flyttet til USA i 1987, ble hun tidlig fanget opp av gallerier og kunstskoler. Mange av hennes skulpturer er plassert i det offentlige rom i flere stater.

Hun har hatt flere separatutstillinger samt en rekke prestisjetunge utsmykningsoppdrag. I Norge er hun bl.a. kjent for skulpturen av kronprinsesse Märtha utenfor Norges ambassade i Washington DC og ved Slottet i Oslo. Det siste store oppdraget hennes var monumentet «Fjelldronningen» i Slottsparken som HMD Sonja fikk i 80-års gave. Om sin kunst sier hun: «Det jeg krever mest er at formene og bevegelsene lager et kraftfullt og levende uttrykk».

Torbjørn Kvasbø

(f. 1953) er bosatt i Venabygd i Ringebu kommune, hvor han tidlig i karrieren startet oppbyggingen av et større verksted. Kvasbø har sin utdanning fra Kunsthøgskolen i Bergen, KHiB. Han var i mange år professor og leder ved Institutionen för Keramikkonst ved Högskolan för design och konsthantverk,…

Les mer om Torbjørn

Konstfack University College of Arts, Crafts and Design, Keramik & Glas, Stockholm. Han er en nestor innen norsk samtidskeramikk med sine store, skulpturelle arbeider i plastisk leire og keramiske teknikker. Kvasbø har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland, bl.a. i Kina, Europa, Australia og USA, og er ofte invitert til å holde foredrag og workshops rundt om i verden. Kunstverk av Torbjørn Kvasbø er representert i samlingene til mange kunstmuseer i Europa, USA, Kina, Korea og Japan, så vel som i kunstindustrimuseene i Norge og bl.a. på Lillehammer Kunstmuseum, hvor han hadde en stor retrospektiv utstilling høsten 2013. Han er tildelt en rekke priser nasjonalt og internasjonalt.

Eva Strøm

(f. 1950) i Oslo. Hun har utdanning fra Oslo Husflidsskole og Statens lærerhøgskole i forming, Oslo. Hun har siden endt utdanningen arbeidet som lærer i den videregående skole og deretter som førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, nå Oslo Met. Ved siden av lærerarbeidet har hun hatt eget verksted… 

Les mer om Eva

med veving som tekstilt fagområde og hun har vært medlem av Norske Kunsthåndverkere siden 1984. I de senere årene har hun blandet flere ulike tekstile teknikker i sine arbeider, som tar utgangspunkt i gleden over de spor av håndverksferdigheter som man kan se i folkekunst fra hele verden. Menneskenes behov for å dekorere og «pynte» på objekter, som vi omgir oss med, har vært en uuttømmelig kilde til glede og inspirasjon for henne. Hun har deltatt på en rekke utstillinger og er bland annet blitt innkjøpt av Oslo kommune og NSB.

Claus Køltzow

(f. 1943), Oslo. Naturfotograf og medlem av Norsk ornitologisk forening. Han har alltid likt å ferdes i Marka. Helt fra barnsben av har turer hele året inspirert ham til å studere og nyte opplevelsene i naturen. Han er spesielt glad i norsk og nordisk natur. Fotojakten, spenningen…

Les mer om Claus

ved å komme nær innpå og ønsket om å få eksponert det perfekte bildet, er en viktig drivkraft for ham. Drømmen om det ideelle øyeblikk, gir ham stadig inspirasjon og sender ham ut på nye turer. Han viser foto med motiv av dyr og fugler i naturen, særlig fra Ringebufjellet, hvor hans familie har hatt hytte siden 1939. Her har han feriert i alle år og blitt glad i landskapet. Kameraet er alltid med på tur og han ønsker å formidle sine opplevelser gjennom naturbildene.

Han har også tidligere hatt utstillinger i Prestegarden og hatt utstillinger på Finnerud i Sørkedalen og på Kikutstua i Nordmarka. I årets utstilling har han spesielt fokus på hjortedyrene.

Elisabeth Slettnes

(f. 1970) i Molde, men bor på Lillehammer. Hun har fire års utdanning innen feltet estetiske fag. I tillegg har hun tegne og grafikk-kurs med bl.a. Runi Langum, Knut Tiberg, Morten Paulsen og grafikkurs med Octavio Gil Villegas på Midt-Norsk Kunstfestival i 2007. Hun har deltatt i en rekke prosjekter og hatt flere…

Les mer om Elisabeth

dekorasjonsoppdrag, og hun har dekorert barneboka The Girl God av Trista Hendren. Slettnes er en særdeles aktiv kunstner som har hatt mange separatutstillinger og hatt bilder på fellesutstillinger både i Norge og i utlandet. Hun er også innkjøpt av både privat og offentlige institusjoner.

Motivene i hennes kunst er ofte hentet fra det mystiske og gudommelige i menneskets liv og relasjoner. Maleriene gir assosiasjoner til verdens eldste historier og skapelsesmyter. I en fri og fabulerende stil skaper hun en mytisk og drømmeaktig verden. Kunsten er preget av en sterk fargebruk med sinnrike detaljer.

Hyangjong Oh og Nari Kwon

Keramikere og gjestekunstnere fra Sør-Korea. Til det første artist-in-residence oppholdet i Ringebu Prestegard er leirekunstneren Hyangjong Oh invitert sammen med Nari Kwon, som også er kunstner og assistent for Oh. Bakgrunn for invitasjonen er Torbjørn Kvasbøs møte med Hyangjong Oh under… 

Les mer om Hyangjong og Nari

Gyeonngi International Ceramic Biennale i Sør-Korea, der begge deltok i 2017. Installasjon i rå leire, som bygges direkte på stedet, vil være utgangspunkt for sommerens utstilling i Fjøset 2019. En gruppe på fire studenter fra keramikkavdelingen på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) assisterer under ledelse av høgskolelektor Sigrid Espelien.

Bygging av installasjonen skjer 20. – 31. mai og skal være ferdig til utstillingsåpningen 1. juni. Prosjektet er åpent for publikum under byggingen, og for kolleger som vil observere og/eller delta.

Kari Utgaard

(f. 1973) opprinnelig fra Lesja, men bosatt på Lillehammer. Til daglig arbeider hun som journalist. Hun har deltatt på en rekke kurs med anerkjente billedkunstnere, blant annet Lars Holm, Anders Wallin, Morten W. Gjul, Arne Isacsson, Morten Paulsen og Synneva Heradstveit.

Les mer om Kari

Hun er medlem av Norsk forening for uavhengige kunstnere (NFUK) og av Nordiska Akvarellsällskapet. Hun har hatt en rekke separatutstillinger, bl.a. i Kleppe, Vågå, Sansespelfestivalen 2005; Bellagio, Italia: 1st. International Watercolour Festival 2008;

Nordiska Akvarellselskapets Jubileumsutstilling 2009; Museu de l’Aquarel-la, Spania: 20 years, 20 visions 2009; Nordisk Akvarell 2013 og 2016 og NFUKs landsutstilling 2016.

Kari Utgaard er glad i å gjengi sine inntrykk fra naturen og spesielt motiv med gamle låver og dyr.

Edith Bentdal Skjeggestad

(f. 1943) født på Dombås og bosatt i Gausdal.  Hun er utdannet faglærer i forming fra Statens lærerhøgskole i Oslo. Hun har videreutdanning i tegning, dekorativ tekstil, broderi og design. I tillegg har hun master i forming og hun er vurdert til førsteamanuensis for sin kunstproduksjon.

Les mer om Edith

Hun har vært ansatt ved Høgskolen i Oslo/Akershus og Uppsala universitet i Sverige. Hennes yrkeskarriere har vært formidling, aktivisering av kunstfag i undervisning, veiledning av masterstudenter og doktorgrads studenter. Hun har forfattet og vært medforfatter av lærebøker for grunnskolen og videregående skole. Hun har sittet som jurymedlem i Foreningen Brukskunst gjennom en årrekke.

Hun har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, alene og sammen med andre, og hun var juryert til verdensutstillingen i broderi i Salisbury i England. Hun har laget en rekke skole- og organisasjonsfaner og hun er innkjøpt av Sykehuset Innlandet, Dikemark sykehus, Oslo Met, Dombås helsesenter, m. fl.

Vår historiske tradisjon innenfor kunst og håndverk er en sentral inspirasjonskilde. Å bruke gamle broderier, tekstiler i ny kontekst, er et av hennes spesialområder. Valg av teknikk er ofte kombinasjon av både broderi, stoffmaling, trykk, og applikasjon. Hun kaller det MIX Media.

Rune Amrud

Skulptur, 1952–1983, født i Søre Fåvang. Rune Amrud studerte skulptur ved Statens kunstakademi under Per Palle Storm. Han var en særdeles begavet kunstner, som behersket flere teknikker, både tegning, maling og grafikk, men framfor alt var han en svært talentfull billedhogger. 

Les mer om Rune

Han fikk et kort, men produktivt liv. Han døde i en alder av 31 år.I 1993 ble det holdt en minneutstilling for Rune Amrud på barneskolen på Fåvang. De senere årene har Stiftelsen fått mulighet til å vise Runes kunst i Prestegarden, takket være samarbeid og stor velvilje fra familien Amrud.

X