Velkommen til høstutstilling 2021

2. oktober til 18. oktober

I perioden under høstutstillingen åpner vi dørene fra kl. 11:00 til 16:00. Vi tilbyr en variert utstilling med seks ulike kunstnere. Ta turen til oss for en nydelig utstilling i fantastiske omgivelser. 

Utstillere

I nesten hele etterkrigstiden har Håkon Bleken vært en av de mest markante skikkelsene i norsk kunstliv, og han regnes som en av våre aller fremste samtidskunstnere. Bleken har satt sitt tydelige preg på utviklingen av maleriet, tegningen og grafikken i Norge.

Trudy Wiegand (1969) er født i Australia bor og jobber i Oslo. Trudys store, engasjerende malerier er dristige, eksperimentelle og fulle av energi og befinner seg i krysningspunktet mellom abstrakt og figurativ kunst.

Naturen med høge fjell og trange fjorder, spenninga mellom det flyktige og det stabile der fjellene er der uansett, fascinerer meg, sier billedkunstner, Bjørg Gammersvik (1950). Mange av motivene på utstillingen er hentet fra Rondane.

Eva Bjørkvold (1943) fra Oslo har hentet mange av sine bildemotiver fra møtet med stavkirka og prestegarden. De andre bildene er formidling og opplevelser av mennesker og steder på livets vei.

Kristina Stålung Walbye (1967) Å ha jobbet i grafiske bransje gir henne mange fordeler når hun de siste åra har laga bilder. Komposisjon er kanskje det alle morsomste og hun bruker virkelig fantasien når hun skal finne elementer hun kan bruke i collagene sine.

Jertrud Eikås (1959) Hun tegner aldri opp noe på forhånd. Begynner alltid et maleri som abstrakt, så henter hun fram de figurene som «vil fram» i dagens lys. Det er i hovedsak de kjære «fyrstikk-pikene» som da kommer fram. Denne gangen stiller hun kun ut helt nye trykk.

I Storstabburet er den lokale håndverksforeningen Kreative Døler installert og i Veslestabburet en Myttingutstilling basert på boka Søsterklokkene og Myttings forfatterskap.

Faste severdigheter

Vi har ellers de faste utstillinger med Stavkirkeutstillingen, Prestegardens historie, Jakob Weidemann og Rune Amrud. Og i Prestegardshagen er et stort spekter av roser, stauder, frukttrær og bærbusker vel verd et besøk.

 

Finn ut mer om høstutstillerne 2021

Eva Bjørkvold

Eva er streng og leken. Mens strengheten først og fremst får dominere når hun tegner, lar hun lekenheten slippe mer til maleriene. Bildene fargesterke, og hun dyrker sin forkjærlighet for uventede fargekombinasjoner.

Motivene er skjært ned til enkle former, mange av dem har et rent designpreg over seg.  Av og til tar hun utgangspunkt i et utklipp fra et bilde i et blad, klipper det i stykker, kombinerer det med andre utklipp og limer det på lerretet.

Ut fra denne søken i de gitte fargene og formene kommer ideer som så styrer den videre utviklinga av maleriet…

Les mer

…På denne utstillinen på Ringebu Prestegard er flere av verkene hentet fra møtet med stavkirka og prestegarden. De andre bildene er formidling av opplevelser av mennesker og steder på livets vei.

Å møte er mer enn å se; det viser tolkningen og formidlingen i hennes framstilling. Hun henspiller samtidig på opplevelsen av at på mange utstillinger finner man bilder som heter «Uten tittel». – Vi skjønner hvorfor, men vi liker det ikke. «Orange appelsin på grønn duk» befinner seg i den andre enden av tittelskalaen, sier hun og gir sine bilder titler på sin egen, eggende måte.

 

Kristina Walby Stålung

Helt til for under to år siden drev Oslo-jenta egen eskefabrikk i Oslo. Nå jobber hun med billedkunst og driver hun sammen med mannen sin Knut Galleri Vågal i Trysil.

Som eskefabrikant har hun stadig måtte finne nye løsninger både i forhold til form og farge.

Å ha jobbet i grafiske bransje gir henne mange fordeler når hun de siste åra har laga bilder. Komposisjon er kanskje det alle morsomste og hun bruker virkelig fantasien når hun skal finne elementer hun kan bruke i collagene sine…

Les mer

…Hun henter gjerne papirklippene fra lyktestolper, aviser, ukeblader og alt tilgjengelig papir som egner seg til å ligge i vann. Noe blir også printa ut på store maskiner.

Hun jobber for å få usynlige skjøter og river gjerne papiret til. Collagene hennes er en blanding av akryl, papirklipp/riv, print og spraymaling på lerret. Ett bilde kan ende opp med hundrevis av papirklipp På en del av bildene må du faktisk bort og ta på bildet for å kjenne etter hvor skjøtene er gjemt. Prosessen er uforutsigbar, noen ganger blir bildene noe helt annet en først tenkt.

Bjørg Gammersvik

Eg vaks opp omgitt av høge fjell og tronge fjorder. Spenninga mellom det flyktige og det stabile der fjella er der uansett, har alltid fascinerer meg, sier billedkunstnar, Bjørg Gammersvik. Ho er oppvaksen på Stamnes i dåverande Hordaland fylke (1950)  Ho bur no i  Oslo og har hytte ved Rondane, der ho er ofte. Her finn ho både ro og inspirasjon. Om lag halvparten av motiva i verka hennes er henta frå fjellheimen her…

Les mer

…Verka i denne utstillinga, for det meste malt det siste året, omhandler i tillegg til naturlandskap, og figurative verk der kunstneren ynskjer å formidle historier gjennom å ”fange”  motivet i eit uoppmerksomt augneblikk. Ho seier videre;  «Det å kunne være fordjupa i eigne tankar og refleksjoner, er viktig. I vår tid vert dette ofte forstyrra av stadige avbrudd. Det grunnleggjande i å være til stades i livet, å ensa det som er rundt oss og i oss, er tema som opptek meg sterkt. 

Trudy Wiegand

Trudys store, engasjerende malerier er dristige, eksperimentelle og fulle av energi og befinner seg i krysningspunktet mellom abstrakt og figurativ kunst.

 

De ulike arbeidsmetodene hun anvender varierer igjennom prosessen. Gesturale, ekspressive arbeidsprosesser hvor store, fysiske bevegelser og malingen flyter, kombineres med et fokus på de minste detaljer hvor hun bruke de minste pensler. I skjæringspunktet mellom det bevisste og det tilfeldige skapes en særegen dynamikk hvor fargesammensetningen er avgjørende.

Les mer
Trudy liker å velge seg ut et fargepalett før hun starter å male, og deretter arbeide med fargeblandinger og samspillet mellom ulike kulører, nyanser og fargemetninger. Ved hjelp av differensierte teknikker liker hun å eksperimentere slik at selv de lyseste pasteller fremstår som kraftfulle og materielle. Kontraster mellom det lyse og mørke, mellom det harde og myke skaper en særegen stemning i kunsten. De ulike maleriene bærer på ulike måter med seg hennes personlige assosiasjoner og private erfaringer. Ofte finner hun inspirasjon i tekst, og lar disse som titler på verkene henne senere arbeider frem.

 

Hun er utdannet ved Nydalen Kunstskole i Oslo og Waverley Woollahra Art School i Australia.

 

Håkon Bleken

I nesten hele etterkrigstiden har Håkon Bleken vært en av de mest markante skikkelsene i norsk kunstliv, og han regnes som en av våre aller fremste samtidskunstnere. Bleken har satt sitt tydelige preg på utviklingen av maleriet, tegningen og grafikken i Norge.

Med referanser til kubismen og impresjonismen har Håkon Bleken rammet inn det mystiske og uforklarlige en ofte finner i billedkunsten. Dette etter å ha blitt refusert av Høstutstillingen hele ni ganger. Siden den gang har han stilt ut i alle de største kunstinstitusjonene i Norge.

Les mer

Kritisk, politisk, analytisk – 92 åringen firer ikke på krava. Noe han til gangs også viste på en av de siste store kunstutstillingene, – Jeg har lenge gått ved din side, han hadde på TKH Gråmølna i Trondheim.

«Det her er mullingens den beste utstillingen jeg har sett noensinne, skrev anmelder Tommy Olsen i Klassekampen etter åpningen av utstillingen. Trondheim.

På denne utstillingen på Ringebu Prestegard viser vi en del grafiske verk fra de senere årene.

Jertrud Eikås

Jertrud (f. 1959) har arbeidet som maler siden 2000. Født og oppvokst i Nordfjord, men har i voksen alder vært bosatt i Bergen. Etter to repetisjonskurs i tegne- og malerlære på Folkeuniversitetet, var hun ett år i lære hos Hannu Konttinen. Senere i kurs på sommerakademiet med Liz Rekve, Wenche Sunde, Gitte Klausen (dansk) og Anette Printz (dansk) og Janne Gullaksen i Urdihuset. Hun maler i hovedsak med akryl på lerret. Noen ganger brukes i tillegg decoupage, kullstift og tusj; kjent som mix-media.

Les mer

Hun tegner sjelden opp noe på forhånd. Maleriet begynner som abstrakt, grunningen foregår med kredittkort som redskap og hun bruker masse sterke farger i denne prosessen. Etter hvert kommer det frem former og figurer. Og det er i hovedsak disse langbeinte og fargerike «fyrstikkpikene» som finner sin plass på lerretet. Men også engler og ansikter, landskap og dyr.

Hun har hatt mange separatutstillinger. Flere kulturhus og kommunehus har tatt inn maleriene. Noen salg har underveis vært spesielle: Ordfører i Bergen har kjøpt malerier. Datteren til presidenten i Kasakhstan har kjøpt ett større maleri. En større funkisbolig i Bandol i Frankrike er smykket med fyrstikk-pike-bilder.

Kreative Døler

KUNSTHÅNDVERK
Sted: Storstabburet

Kreative Døler ble stiftet i 2011 og er en lokal kunst og håndverksgruppe. Medlemmene produserer produkter i forskjellige håndverksteknikker som strikking, søm og tekstiler, toving, skinntrykk, keramikk, treprodukter som sveipa bokser, dreiing og treskjæring. På veggen henger det malerier i forskjellige stilarter. Her finner du spesielle produkter til glede og nytte for deg selv og andre. Kanskje trenger du en gave!

Les mer

De siste årene har de hatt avtale med Stiftelsen Ringebu Prestegard og vært med på flere utstillinger hvert år.

Søsterklokkene

LITTERATUR
Sted: Veslestabburet

Lars er født på Fåvang i 1968 og har skrevet den store romansuksessen Søsterklokkene.  Bokens univers presenteres her i en temautstilling. Søsterklokkene er ei fortelling som spenner opp et storstilt historisk lerret med utgangspunkt i et dalføre og en stavkirke på det oppdiktede stedet Butangen i siste halvdel av 1800-tallet. Stedet har umiskjennelig likhet med Ringebu stavkirke og Gudbrandsdalen.

Les mer

Boka øser av kilder som historiske beretninger, sagn og referanser til steds- og gardsnavn. Boka er oversatt til flere språk, og har vært en stor suksess.

Denne utstillinga byr på film, foto, gjenstander og historiefortelling knyttet til romanuniverset i Søsterklokkene. I 2020 kom oppfølgeren Hekneveven.

Mytting er også  kjent for romanen Svøm med dem som drukner og sakprosaboken Hel ved. Mytting har arbeidet i flere år som journalist i Dagningen, Aftenposten og Arbeiderbladet og skrev også for Beat. Fra 1996 til 2008 arbeidet han som forlagsredaktør i N.W. Damm & Søn. Den store romansuksessen Søsterklokkene kom ut i 2018.

Utstillinga er utformet av Krible Design