Velkommen til Sommerutstillingene 2021 

5. juni til 13. september

Nok en gang tilbyr vi en variert sommerutstilling med mange kjente og spennende kunstnere. Du kan oppleve inspirerende grafiske arbeider, malerier, tegninger, glass- og tre-skulpturer, barnehagekunst, kunsthåndverk og en stor keramikkutstilling.

Utstillere

I Hovedbygningens kan du se Eva Harr og Sverre Bjertnæs sine grafiske arbeider, skulpturene til Merete Sejersted Bødtker og Aino Jensen sine glass-skulpturer. I Drengstugua er grafikerne Jan Baker og Jertrud Eikås og i Vognskjulet Ingrid Lilja Arntzen, Arild Yttri og Anders Kjellesvik. Årets unge kunstner er Benedicte Beldam Sundkvist

Diftsbygningen

Her vises maleren Thor-Arne Moen. Gjestekunstner Katrine Køster Holst fortsetter sitt keramikkprosjekt fra 2020. På Trevet en stor keramikkutstilling med Irene Nordli, Lin Wang, Samantha Albert, Sofia Nømm, Helen Hausland, Mingshu Li, Piotr Nowak, Sigrid Espelien, Jørgen Fredrik Scheel, Nina A. Standerholen, Mingxuan Tan og Trude Westby Nordmark

Oppe på Låvekjøringa er Erlend Leirdal med store treskulpturer og Torbjørn Kvasbø med stor keramikk. I Silokummen har Barnehagene i Ringebu sin utstilling med tema Barns møte med leire.

Stabburene

I Storstabburet er den lokale håndverksforeningen Kreative Døler installert og i Veslestabburet en Myttingutstilling basert på boka Søsterklokkene og Myttings forfatterskap. 

Faste severdigheter

Vi har ellers de faste utstillinger med Stavkirkeutstillingen, Prestegardens historie, Jakob Weidemann og Rune Amrud. Og i Prestegardshagen er et stort spekter av roser, stauder, frukttrær og bærbusker vel verd et besøk.

 

Finn ut mer om utstillerne 2021

Eva Harr

GRAFIKK
Sted: Hovedbygningen

Eva Harr er født i Harstad 1951 og bor og arbeider i Oslo.Hennes malerier og litografier ser ved første øyekast ganske enkle ut. Nordnorske fjellformasjoner i dunkelt himmellys synes å være oppskriften mange er laget etter. Men bak disse bildene ligger det ved nærmere ettersyn et helt kompleks av til dels motstridende impulser. Hennes arbeider finnes en uvanlig kombinasjon av jordvendt fromhet, himmelvendt lykke og symbolvendt melankoli. Det kommer særlig til uttrykk i landskapene.

Les mer

Jeg har en meditativ holdning til mitt arbeide, der naturens syklus alltid står i fokus. Døgnets ulike stemninger, lyset og mørket, nattens begynnelse og slutt, – og ikke minst månen med sin mektige symbolikk og innvirkning i våre liv. Symbolene jeg finner i naturen er ofte universelle og sterkt ladet.

Mitt landskap er et indre landskap, og er metafor på mine indre reiser. Jeg vil speile naturen, og dens viktige plass i våre liv.

Jeg blir berørt av dette uforutsigbare, som preger vår tid, uro og støy som truer vår natur. Dette preger mitt blikk, og er underliggende i mitt valg av motiv

Anders Kjellesvik

GRAFIKK
Sted:
Vognskjulet

Anders er født 1980 på Stord og bor og arbeider i Oslo og Berlin. Han er utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, København, Kunstakademiet i Helsinki, Finland, Kunstakademiet i Sarajevo (studieopphold) Bosnia og Herzegovina, Kunsthøgskolen i Bergen og Kunstskolen i Bergen. Kjellesvik arbeider hovedsakelig med unike trykk, ikke opplagsgrafikk. I arbeidet eksperimenterer han med en rekke forskjellige teknikker…

Les mer

…, formater og materialer. Dette inkluderer silketrykk, digitaltrykk, monotypi, tresnitt, dyptrykk og chinecollé. Trykkene bearbeides og utvikles lagvis over flere dager.

Kjellesvik har hatt en rekke separatutstillinger og prosjekter, blant annet ved Trykkeriet i Bergen, Nordisk Kunstnarsenter i Dale, Hordaland Kunstsenter i Bergen, Kunstnernes Hus, Galleri GAD i Oslo, Bastard i Oslo, Bergen Kunsthall, Galleri Festiviteten i Eidsvoll og Malmö Kunsthall. I tillegg har han hatt flere residenser, blant annet ved Askeaton Contemporary Arts i Limerick, Irland, Kloster Bentlage i Tyskland og W17, BKH Studio Program, Kunstnernes Hus i Oslo. Han er også tilknyttet kunstnerfellesskapet aiPotu med Andreas Siqueland.

Katrine Køster Holst

LEIRE/KERAMIKK
Sted:
Driftsbygningen

Bosatt og virker i Drammen og arbeider innenfor en eksperimentell del av det keramiske fagfeltet. Hun har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland. Hennes arbeider inngår blant annet i samlingen til Nasjonalmuseet og Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum. Køster Holst er tidligere utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen (2006) og har doktorgrad fra Kunsthøgskolen i Oslo (2019). Utgangspunkt for Katrine Køster Holst var et monumentalt leireprosjekt utført sommeren 2019, …

Les mer

…der kunstneren Hyangjong Oh fra Sør-Korea holdt en to uker lang workshop i tradisjonell Onggi-teknikk (leireplater som bankes flate og brukes som byggemateriale for store krukker) med studenter og profesjonelle kunstnere. Prosjektet resulterte i 37 store søyler eller krukkeformer i Fjøset, som deretter skulle destrueres.

Det hører med til historien at Køster Holst aldri møtte Hyangjong Oh selv etter at hun overtok resultatet fra workshopen. Gjennom blant annet metoder som registrering og improvisasjon, drives det frem en arbeidsprosess der leireinstallasjonen stadig transformeres. Et ledetema for prosjektet er hvordan ulike «handlingsregler» påvirker komposisjon, dialog, brudd, og re-organisering av mening, inspirert av den danske dikteren Inger Christensen (1935-2009).

 

Køster Holst har invitert inn en rekke kollegaer som deltar i eksperimentet med leireinstallasjonen gjennom lyd, musikk, foto, dans og tekst. Prosjektet har, med andre ord, et stort omfang i både form og varighet. Samtidig som utstillingen endres i en pågående dialog mellom kunstnere, er det åpen tilgang til Fjøset der også publikum involveres i endringsprosessene «Leirens kollaps, derhen og derfra» fremstår som et labyrintisk prosjekt, uoverskuelig i retning og resultat, men et prosjekt det er desto mer givende å følge med på. Prosjektet i sin helhet avsluttes med bokutgivelse mot slutten av 2021.

 

Samarbeidspartnere for sesongen 2021 Trond Lossius (kunstner og komponist), Janne Camilla Lyster (forfatter, danser og koreograf) og Simen Korsmo Robertsen (jazzpianist og koreograf) Prosjektet har mottatt støtte fra Innlandet fylkeskommune, Norske Kunsthåndverkere og Norsk Kulturråd

Ingrid Lilja Arntzen

GRAFIKK
Sted: Vognskjulet

Ingrid (f. 1959) er oppvokst i Ålesund, bor og arbeider på Nesodden. Hun har arbeidet som maler siden 2004, men siden 2008 har hun arbeidet mest med dyptrykket. Motivene henter hun fra virkeligheten og litt bortenfor. Det starter som regel med blyantskisser på papir, hvor hun deretter går over til digitalt tegnebrett og fullfører motivet (ofte ved hjelp av foto hun selv har tatt). Skyer, vann, rifter og sprekker i stein og natur er spennende elementer hun liker å kna inn i komposisjonen.

Les mer

Til slutt tilføres ytterlige spor og fordypninger direkte på platene med ulikt verktøy som rissenål og sandpapir.

Når motivet er ferdig etset og risset, farger hun hver plate med trykkfarge. Platene får ulik trykkfarge. Plate nr. 1 legges på pressebordet og et fuktig kobbertrykkpapir plasseres oppå. Så sveives plate og papir gjennom trykkpressen for hånd. Papiret løftes opp og plate nr. 1 blir byttet ut med plate nr. 2 som igjen sveives i mellom. Plate nr. 2 blir til slutt byttet med plate nr. 3. Motivet i de tre platene er nå overført til papiret. Bildet er ferdig, men kun ett eksemplar. Siden hvert bilde er farget inn for hånd, blir det forskjellig fra de andre bildene i opplaget.

Thor-Arne Moen

MALERI
Sted: Driftsbygningen

Thor-Arne Moen er født og oppvokst i Øyer i Gudbrandsdalen. Han er lærer med utdannelse innen forming, sosial-pedagogikk og nordisk språk og litteratur. I studietiden på Hamar hadde han Odd Haakensveen som lærer og veileder i grafikk og maling. Han har jobbet både i barne- og ungdomsskolen, videregående skole, samt drevet egen rådgivningspraksis. Thor-Arne er svært opptatt av å se individet, styrke sterke sider og veilede ungdom og voksne i vanskelige perioder i livet.

Les mer

Dette påvirker også det kunstneriske uttrykket. Thor-Arne har i de siste 15 årene jobbet mest med akryl og er glad i å skape spenning, struktur og flere dimensjoner i sine bilder med ulike materialer. Thor-Arne har et abstrakt uttrykk som kan gå mot det non-figurative, naivistiske og kubistiske. Han er opptatt av natur, mystikk og melankoli, men også energi og glede. Thor-Arne er spesielt glad i ulike nyanser av blått og ønsker å formidle ro og harmoni, men også undring og nysgjerrighet. Poesi står Thor-Arnes hjerte nært, og alle bilder får et navn med et lyrisk tilsnitt.

Merete Sejersted Bødtker

SKULPTUR/TEGNING
Sted: Hovedbygningen

Merete Sejersted Bødtker (f.1956) er pt. bosatt i Oslo. Hun har sin utdannelse fra Myndlistaskolinn på Island, SHKS i Oslo og fra Statens Kunstakademi. I 1993 tok hun en Master Degree ved New York Academy Kunstneren har bodd, studert og arbeidet i flere verdensdeler og hennes kunst er inspirert av ulike kulturer. Sejersted Bødtker har hatt en rekke separatutstillinger i inn og utland. Som tegner og billedhugger har Merete et ekspressivt, figurativt uttrykk. «Jeg har benyttet forskjellige materialer for…

Les mer

…ønsket uttrykk i mine arbeider, men det er leire og det malerisk modellerte jeg trives best med. Portrett er det som fascinerer meg mest som billedhugger – som tegner er det den umiddelbare og intuitive streken.»

Jan Baker

Sted: Drengstugua

Jan Baker (f. 1939) i Stange, Hedmark. Han er maler, grafiker og material-kunstner. En meget spesiell og spennende billedkunstner som hovedsakelig uttrykker seg gjennom maleri og grafikk. Tidligere laget Jan mange raderinger, men har i de senere årene utviklet en meget spesiell blandings-teknikk med preging av sølv, gull og andre metaller i sine serigrafier (silketrykk). Trykkene gir i tillegg til Jans fantastiske motiver et spennende «skinn». Det er mange ukers forarbeide før…

Les mer

…trykkeprosessen kan settes i gang. Han trykker alt selv i samarbeide med et trykkeri.

Jan starter alltid med å tegne flere skisser av motivet han ønsker å trykke. Da han er fornøyd med tegningen blir denne overført – negativt til en plate som etter behandling kan brukes til å prege metall inn i ett og ett papir. Når antall han ønsker skal bli trykket opp er preget inn i papir blir det skåret film til hver farge – som siden blir overført – en og en til silkeduk.

De ferdig-pregede arkene blir lagt i trykkpresse hvor hver enkel farge trykkes for seg. Hver farge blir blandet for hånd før selve trykk-prosessen starter. Teknikken krever stor nøyaktighet og skaper ofte atskillige problemer som kan føre til merarbeid over lengre tid.

Erlend Leirdal

SKULPTUR
Sted: Oppe på Låvekjøringa

Erlend Leirdal (f. 1964) har verksted i Trondheim, og arbeider med treet i sitt kunstnerskap. Leirdal er en av Norges fremste kunstnere innen skulptur og bruken av tre som materiale. Han jobber med tre i sitt kunstnerskap, fordi det er et materiale som mer enn noe annet representerer natur. Han har en utmerket følsomhet for treets materielle egenskaper og uendelige muligheter, og anvender tradisjonelle håndverksteknikker for å arbeide med samtidens kunstuttrykk.

Les mer

I møte med Leirdals skulpturer kjenner man lukten av tre, og ser sporene etter verktøyets bearbeiding av det organiske materialets form. Man opplever hvilke romlige dimensjoner skulpturer kan ha i dialog med et rom. Selv opplever han å bli som en deltager i sitt eget virke. Selvsagt ytes naturen en merfortelling gjennom kunstnerens bearbeidelser. Samtidig forsøker Leirdal å lade objektene sine med så lite, men mye nok, til at de i kraft av sitt eget «ingenting» kan leve gjennom hver betrakter. «Kunst handler om å gripe fast i ingenting. Å ta et så godt grep man kan klare, i alt det man ikke kan holde.»

Sverre Bjertnæs

GRAFIKK
Sted: Hovedbygningen

Sverre Bjertnes (født 1976) har gjort seg bemerket som en av de fremste figurative malere i Norge. Han er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og masterstudiet ved Dutch Art Institute i Amsterdam. Sverre Bjertnes har utviklet et malerisk prosjekt som drar veksler på både klassisk figurasjon og konseptkunst. Hans første separatutstillingen var i Bjarne Melgaards galleri Norsk Anarkistisk Fraksjon (NAF) i 2000. Han har siden etablert seg sterkt innenfor…

Les mer

…norsk samtidskunst, og har deltatt på utstillinger ved blant annet Volta NY i New York, Gråmølna Trondheim Kunstmuseum, Haugar Vestfold Kunstmuseum, Nord Norsk Kunstmuseum, Galleri K, Basel Art SCOPE og Artforum Berlin. I 2011 viste han i utstillingen Iris hos Kunstverket Galleri en serie på 21 litografier.

Sverre Bjertnes har i tillegg til dette vært en synlig karakter i media de siste årene og blitt tildelt blant annet Blix-stipendet i 1999, Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere i 2005, og i 2008 ble han tildelt det første stipendet fra den nyopprettede Håkon Bleken-stiftelsen.

Arild Yttri

GRAFIKK
Sted: Vognskjulet

Arild Yttri (f. 1958 i Bærum) er oppvokst i Rælingen og bor nå i Oslo. Han er utdannet ved Statens kunstakademi (Oslo) og Bergen Kunsthåndverksskole. Yttri har i over 30 år arbeidet med utarbeidelse av frimerker, pass og pengesedler for Norges Bank. I Yttris arbeider ser vi en glede over å mestre et håndverk. Vi ser en glede og en fascinasjon over å kunne gjengi detaljer presist, og en nærhet til teknikken og et håndverk som står i kontrast til dagens flyktige grep.

Les mer

Noe man kanskje ikke tenker på når man ser disse bildene, er at bak hvert bilde ligger det en prosess som krever en konsentrasjon og nesten meditativ langsomhet. Hver gjenstand og detaljer i bildene bygges opp av linjer og punkter som sammen er med på å gi den presise gjengivelsen av motivet. Her møter vi en dialog mellom det eksakt registrerte og det formale. Det er med på å gi disse bildene en kvalitet som får oss til å stanse opp, – fordi vi blir konfrontert med det gjenkjennelige (nesten slik vi kjenner det fra fotografiet) satt opp mot noe som gjør det til noe mer enn ren registrering.

Jertrud Eikås

MALERI
Sted: Drengstugua

Jertrud (f. 1959) har arbeidet som maler siden 2000. Født og oppvokst i Nordfjord, men har i voksen alder vært bosatt i Bergen. Etter to repetisjonskurs i tegne- og malerlære på Folkeuniversitetet, var hun ett år i lære hos Hannu Konttinen. Senere i kurs på sommerakademiet med Liz Rekve, Wenche Sunde, Gitte Klausen (dansk) og Anette Printz (dansk) og Janne Gullaksen i Urdihuset. Hun maler i hovedsak med akryl på lerret. Noen ganger brukes i tillegg decoupage, kullstift og tusj; kjent som mix-media.

Les mer

Hun tegner sjelden opp noe på forhånd. Maleriet begynner som abstrakt, grunningen foregår med kredittkort som redskap og hun bruker masse sterke farger i denne prosessen. Etter hvert kommer det frem former og figurer. Og det er i hovedsak disse langbeinte og fargerike «fyrstikkpikene» som finner sin plass på lerretet. Men også engler og ansikter, landskap og dyr.

Hun har hatt mange separatutstillinger. Flere kulturhus og kommunehus har tatt inn maleriene. Noen salg har underveis vært spesielle: Ordfører i Bergen har kjøpt malerier. Datteren til presidenten i Kasakhstan har kjøpt ett større maleri. En større funkisbolig i Bandol i Frankrike er smykket med fyrstikk-pike-bilder.

Aino Jensen

SKULPTUR
Sted:
Hovedbygningen

Aino Jensen er en dansk/norsk etablert kunstner som går nye veier innen glasskunst. Hun er 53 år og kom til Norge som 18 åring. Bor på Efteløt i Kongsberg kommune. Hennes glasskunst har et bredt spekter og klare formmessige særpreg, hun er alltid på jakt etter nye strukturer og dimensjoner. Hennes delikate, unike mennesketolkninger og glassverk ispedd metaller, har blitt kunstnerens kjennetegn. De siste årene har hun gått i en stadig mer skulpturell retning.

Les mer

 Hennes mennesketolkninger i form av ansiktsmasker og torsoer i ulike størrelser er gjort med levende mennesker.

Aino Jensen har en lang rekke utstillinger bak seg og hun har utført mer enn 20 unike utsmykninger til offentlige bygg og private bedrifter. Videre har verkene hennes blitt kjøpt inn av blant annet Statsministerens kontor, Buskerud fylkeskommune, Bamble kommune og Norsk Hydro.

Benedicte Sundkvist Beldam

PREFORMANCE
Sted: Vognskjulet

Benedicte S. Beldam (f. 1994) fra Ringebu har utdannelse fra Statens Kunstakademi (Oslo), KASK (Gent, Belgia). Våren 2022 mottar hun sin master i billedkunst ved Statens Kunstakademi og en ny bachelor i filosofi og kunstig intelligens ved UiO. Beldams kunstneriske praksis utforsker grenselandet mellom teknologi og natur/kultur.

Les mer

Gjennom et bredt spekter av materialiteter åpner hun opp for et univers hvor dagligliv og kunst, fortid og fremtid, og sårbarhet rundt endometriose, veves sammen til fortryllende situasjoner som dannes i møte med det omgivende og tilfeldige.

Hver helg i tidsrommet 5/06 – 21/06 arrangeres private performancer i Vognskjulet mot påmelding til: [email protected]
i forbindelse med utstillingen. Nærmere opplysninger om innholdet i performancen gis gjennom den direkte kontakten som etableres.

Søsterklokkene

LITTERATUR
Sted: Veslestabburet

Lars er født på Fåvang i 1968 og har skrevet den store romansuksessen Søsterklokkene.  Bokens univers presenteres her i en temautstilling. Søsterklokkene er ei fortelling som spenner opp et storstilt historisk lerret med utgangspunkt i et dalføre og en stavkirke på det oppdiktede stedet Butangen i siste halvdel av 1800-tallet. Stedet har umiskjennelig likhet med Ringebu stavkirke og Gudbrandsdalen.

Les mer

Boka øser av kilder som historiske beretninger, sagn og referanser til steds- og gardsnavn. Boka er oversatt til flere språk, og har vært en stor suksess.

Denne utstillinga byr på film, foto, gjenstander og historiefortelling knyttet til romanuniverset i Søsterklokkene. I 2020 kom oppfølgeren Hekneveven.

Mytting er også  kjent for romanen Svøm med dem som drukner og sakprosaboken Hel ved. Mytting har arbeidet i flere år som journalist i Dagningen, Aftenposten og Arbeiderbladet og skrev også for Beat. Fra 1996 til 2008 arbeidet han som forlagsredaktør i N.W. Damm & Søn. Den store romansuksessen Søsterklokkene kom ut i 2018.

Utstillinga er utformet av Krible Design

Kreative Døler

KUNSTHÅNDVERK
Sted: Storstabburet

Kreative Døler ble stiftet i 2011 og er en lokal kunst og håndverksgruppe. Medlemmene produserer produkter i forskjellige håndverksteknikker som strikking, søm og tekstiler, toving, skinntrykk, keramikk, treprodukter som sveipa bokser, dreiing og treskjæring. På veggen henger det malerier i forskjellige stilarter. Her finner du spesielle produkter til glede og nytte for deg selv og andre. Kanskje trenger du en gave!

Les mer

De siste årene har de hatt avtale med Stiftelsen Ringebu Prestegard og vært med på flere utstillinger hvert år.