Velkommen til Sommerutstillingene 2022

4. juni til 11. september

kl. 10.00–17.00, alle dager

Vi har gleden av for 17. gang å invitere til sommerutstilling i Ringebu Prestegard. Vi har invitert inn syv kunstnere til denne kunstutstillingen. Utstillingen viser en bredde av uttrykk med høy kvalitet. I tillegg til dette er det en stor keramikkutstilling av Senter for Keramisk Kunst. Vi åpner også nye arealer med en utstilling om Keramikk i Gudbrandsdalen – fra fajansefabrikken på Lesja 1760 til MENT på Fåberg 2022.

Utstillere

I Hovedbygningens kan du se Kjell Einar Midthun sine akvareller og Dang Van Ty og Jarle Rosseland sine grafiske arbeider. Karin Køltzow med små tegninger og malerier. Malerier av Ragnhild Slåen er å se i det tømra rommet. I Drengstugua er grafikeren Mali Anette Hoel og i Vognskjulet stiller Ståle Blæsterdalen ut. 

Diftsbygningen

I Nyfjøset kan du se malerier av Karin Køltzow. I Fjøset er gjestekunstner Alexandra Engelfriet med keramikkprosjekt. På Trevet er en stor keramikkutstilling, Made in Ringebu. Oppe på låvekjøringa stiller Torbjørn Kvasbø med skulpurer og Trond Lossius og Jeremy Welsh med audiovisuell instalasjon. Det åpnes også opp nye lokaler av året, Golvet, med keramikk i Gudbrandsdalen og pottemakeriet

Stabburene

I Storstabburet er den lokale håndverksforeningen Kreative Døler installert og i Veslestabburet en Myttingutstilling basert på bøkene Hekneveven og Søsterklokkene, samt Myttings forfatterskap. 

Faste severdigheter

Vi har ellers de faste utstillinger med Stavkirkeutstillingen, Prestegardens historie, Jakob Weidemann og Rune Amrud. Og i Prestegardshagen er et stort spekter av roser, stauder, frukttrær og bærbusker vel verd et besøk.

 

Finn ut mer om utstillerne for 2022

Karin Køltzow

TEGNINGER/MALERI
Sted: Hovedbygningen/Nyfjøset

Karin Køltzow er en kunstner som veksler i temaer, teknikker og materialer. Hun både tegner og maler. Fra Karin var ganske liten har hun malt, tegnet og laget små skulpturer.

Les mer

Det var ikke før hun ble voksen at hun ble profesjonell kunstner. Hun har hatt billedkunst som yrke fra 1980-85. Hennes bakgrunn strekker seg fra Gerlesborg Konstskola och Kulturhärd, Bohuslän til Gjesteperiode ved Academie de la Grande Chaumière /L’Ecole de Louvre, Paris. Hun har også hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Karin har jobbet som forsker og prosjektleder ved Transportøkonomisk institutt. Karin Køltzow har et langt kunstnerskap bak seg med utstillinger i inn- og utland, og et mangeårig samarbeid med Det Norske Kammerorkester. Karins bakgrunn er fra Gerlesborg Konstskola och Kulturhärd (Bohuslän), og Academie de la Grande Chaumière (Paris). Karin har hatt Ulf Nilsen som mentor. Hun har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo, og var forsker ved TØI i 15 år samtidig som hun gikk over til billedkunst.

Karins livsvei har gitt henne solid erfaring. både som forsker og faglitterær forfatter. Forskererfaringen i tidlige år har gjort Køltzow uredd. Hun søker uvanlige kombinasjoner av teknikker og materialer i sin bildekunst. Dette er noe av hennes særpreg. Hun kan kombinere tempera og kull, kull og tjære, olje, kull og støvsuger. Karins tegninger blir sterke formidlere av levende liv. Samtidig møter vi enkelhet i hennes arbeider, og motsetninger – poesi og brutalitet, stillhet og utbrudd. Lengsel, glede, sorg. Alltid rytme. Les mer om hennes mangfoldige bakgrunn her: www.karin-koeltzow.no

Ståle Blæsterdalen

GRAFIKK
Sted: Vognskjulet

Ståle Blæsterdalen (1951) er født og oppvokst i Atna. Ståle Blæsterdalen er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, malerlinjen og Statens Kunstakademi, grafikklinjen.

Les mer

Oppveksten beskrives som uvanlig i en utkant mellom fjellområdene Rondane og Dovrefjell. Erfaringene fra livet og oppgavene på gården har gitt Blæsterdalen ferdigheter og innblikk i mye som senere kommer til syne i hans arbeider som kunstner.

Motivene hans er knyttet til naturen og vår felles kulturarv knyttet til det norske landskapet, mennesket som gror inn i naturen og naturen som gror inn i mennesket. Elementene er i flyt og de er mangetydige, til tider på vei over i det rituelle.

Blæsterdalen har deltatt på en rekke separat og kollektivutstillinger, bl.a. i Trondheim kunstmuseum, kunsthallen Lysekil i Sverige og i kunstnerforbundet. Ståle har deltatt på kollektivutstillinger i flere land som Japan, India og England. Han er representer i Nasjonalgalleriet, Samtidsmusseet, Norsk Kulturråd, Nord Norsk Kunstmuseum, Riksgalleriet, British Museum, Lillehammer Kunstmuseum og Nordisk Konstsentrum i Finland.

Jarle Rosseland

GRAFIKK
Sted: Hovedbygningen

Jarle Rosseland er født i Bergen 1952. Han var i oppveksten på Ekely elev av sin far Inggard Rosseland. Videre utdannelse fra Silvermine Guild of Artists, Conneticut, USA og Atelier Nord, Oslo.  Gjennom studier i New York fikk han opplæring i grafiske teknikker av Professor Gabor Peterdi.

Les mer

Rosselands mange arbeidsområder omfatter grafikk, maleri, design, skulptur og billedvev. Lino-snittene i ”Vinland-suiten” fra 1988 viser forenklede, stiliserte naturmotiver med elementer fra vikingtidens gullsmedkunst og treskurd.

Rosseland har også illustrert Krigsskolens historie i en grafikkserie utgitt i forbindelse med skolens 250-års jubileum i 2000.

Kusntneren har holdt et stort antall utstillinger i gallerier og museer i Norge, Europa, USA og Asia. Han har også bidratt med illustrasjoner til internasjonale kongresser i Oslo.  Han har hatt monumentale skulptur oppdrag i Chicago og på Island

Blant de mange offentlige institusjonene som har ervervet segarbeider av Rosseland er Nasjonalgalleriet, Bergen Kunstmuseum, Norsk Kulturråd, Nordic Heritage Museum, Seattle, og The Chicago Athenaeum Museum, Chicago. Kunstneren er også representert i mange private samlinger i inn- og utland tilhørende bl.a. HM Dronning Sonja og tidligere president Bill Clinton.

Dang Van Ty

GRAFIKK
Sted: Hovedbygningen

Dang Van Ty (1954) er fra Vietnam og har bodd i Norge siden 1968. Han har til sammen 11 års utdannelse fra ulike kunstskoler. Han er utdannet bokillustratør ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS), og gikk 4 år på Statens Kunstakademi. Han har også vært hospitant på litoverkstedet SHKS og gikk mesterår ved Statens Kunst Akademi.

Les mer

Under studietiden jobbet han i barnehage og observerte barns oppriktighet og ærlighet, samt bevegelsesmønster. I mange av bildene hans er barna iført klovnedrakter, dette for å illustrere at barn kan være glade og triste på en gang.

Dang Van Ty har hatt flere illustrasjonsoppdrag for bl.a. Aschehoug forlag og Gyldendal Norsk Forlag. Han har også gitt ut to egne bøker.

Han har deltatt på flere separat- og kollektive utstillinger; Galleri Amare i Stavanger, Galleri Asur i Oslo, Galleri Smiegården i Sandnes og østlandsutstillingen, for å nevne noen. Dang Van Ty er innkjøpt av bl.a. Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd og Oslo Kommunes Samlinger.

Kjell Einar Midthun

AKVARELLER
Sted: Hovedbygningen

Kjell Einar Midthun (1954) fra Elverum er kjent for sine nissetegninger og nissemotiver. Han drar rundt i Norge med kamera og skisseblokk på jakt etter nye motiver. Han samler visuelle inntrykk av spesielt lys, vær og stemninger. Han bearbeider disse og setter så inn sine godmodige norske fjøsnisser i bildene.  

Les mer

Noen av disse motivene er hentet fra Gudbrandsdalen. Midthun har tidligere jobbet som reklametegner, men har siden nittitallet kun arbeidet med nisseillustrasjoner. Han har illustrert en rekke barnebøker, gitt ut bok med egne tegninger, laget julekort og postkort og hans motiver er brukt på julefrimerker.

Mali Anette Hoel

GRAFIKK
Sted: Drengstugua

Mali Anette Hoel (f. 1974) er tegner og maler fra Oppdal. Hun har siden 2010 drevet «Galleri Mali» i Oppdal Sentrum.  Hun er kunstner på heltid. Mali har et talent for fargeharmoni og komposisjoner. Hun lager strektegninger med tusj og penn, blyant og akvarell med sitater. Hun maler også akryl på lerret.  Siden 2009 har hun hver uke levert «Malis Strek»

Les mer

Gjennom tegningene ser hun med skråblikk på hverdagssituasjoner som kan oppstå i et lite bygdesamfunn. Samtidig har de gjerne et allmenngyldig budskap om problemstillinger noen og hver av oss iblant opplever. Malis tegninger blir likevel aldri kjedelig, de preges av en lun humor eller et stikk av melankoli. Bruken av et lite, og gjerne slagferdig sitat som hun finner på nett, bøker, dikt, dagligtale eller finner på selv, tilfører tegningene ikke bare en original vri, men også en ekstra dimensjon.

Ragnhild Slåen

Maleri
Sted: Hovedbygningen

Ragnhild Slåen (1961) fra Otta i Gudbrandsdalen. De siste ti årene har hun jobbet med å utvikle seg selv som kunstner. Selv om maling og tegning alltid har vært en del av henne.  Hun har et halv årig grunnkurs i tegning, form og farge. Ragnhild har også årsstudium i kunstfag fra SHKS Risør og utdanning fra billedkunstlinjen ved Nansenskolen.

Les mer

Ragnhild har deltatt på flere utstillinger. Hun har stilt ut ved bla. Galleri Ramfjord, juriert kollektivutstilling Hamar Kulturhus i 2019 og separatutstilling Valseter galleri Gålå. Slåen har også deltatt på kollektivutstilling på Døla atelier de siste 10 årene.

Ragnhild Slåens kunst preges av å forenkle det naturalistiske. Hun bruker rene overflater og linjer for å skape balanse og spenninger i bildene sine. I bildene forsøker hun å begrense fargepaletten, samt å bruke komplementærfarger som står i kontrast til hverandre. Slåen er inspirert av å ha bodd i Lofoten i ett år. Særlig fasinert ble hun av de forlatte og forfallne husene hun så. 

Alexandra Engelfriet

KERAMIKK/LEIRE
Sted: Fjøset

Alexandra Engelfriet (Nederland) ble invitert til å “ta over” Fjøset etter Katrine Køster Holst på sensommeren 2021. Hun var på befaring og planleggingsmøte på Ringebu i september og vil returnere til prestegarden for et arbeidsopphold på tre uker, medio mai – juni.

Les mer

Studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo vil delta i prosjektet og prosessen i Fjøset vil bli dokumentert underveis av Brage Kvasbø, høgskolelektor ved TV-skolen på Høgskolen i Innlandet.

Alexandra vil bruke leira som er der på nytt og bygge en installasjon på gulvet som blir liggende hele sommeren som en av utstillingene til Senter for keramisk kunst. Leira som ligger igjen etter Katrines prosjekt må resirkuleres, det vil si slemmes opp igjen til en tykk slikker, og blandes med lokal saueull. Denne blandingen vil Alexandra modellere med. Leira vil bli blandet med ulike fargepigmenter for å få ulike fargenyanser.

 

Alexandra Engelfriet skriver om sitt prosjekt:

 

Raw and related to place. A large amount of raw, untreated wool, from local sheep, will be brought into the rough project space of Fjøset, a former byre. Through the use of this material the project will resonate with the age-old practice of ‘transhumance’, the movement of animals up the mountains in the spring for grazing in the highlands during the summer and down again in the fall to spend the winter in a stable. The wool will come from the sheep that roam the vast open spaces of the highlands above Ringebu.

Torbjørn Kvasbø, Trond Lossius og Jeremy Welsh

KERAMIKK
Sted: Kjøringa

Torbjørn Kvasbø (f. 1953) vil i år stille ut nye arbeider på Kjøringa. Torbjørn Kvasbø er født på
Hundorp i Gudbrandsdalen.
Kvasbø etablerte keramikkverksted i bestefarens
hus i Venabygd i 1976, og har i alle år tilbudt opphold, verksted, brenninger, workshops og
samlinger i Venabygd og i Ringebu, i tillegg til de mange utstillingene han har produsert,
alltid i samarbeid med kolleger, for kolleger, i og utenfor Norge.

Les mer

Kvasbø er ansvarlig for
Senter for keramisk kunst og har gjennom
45 år representert en stadig utforskning av
kunsthåndverket og søken etter ny kunnskap
relatert til leire som materiale og språk.
Trond Lossius og Jeremy Welsh presentere en
audiovisuell installasjon på Kjøringa. Prosjektet
er basert på feltopptak med digital lyd og video
som ble gjort i området rundt Ringebu tidlig mai
2022, når kunstnerne var på besøk ved Ringebu
prestegard i forbindelse med Katrine Køster
Holsts prosjekt i Fjøset.

Made in Ringebu

KERAMIKK
Sted: Trevet

Gruppeutstillingen «Made in Ringebu» presenterer gjestekunstnere som har arbeidet i Monumentalverkstedet ved Senter for keramisk kunst det siste året.

Les mer

Utstillingen er kuratert av Ingunn Svanes
Almedal og viser at keramisk kunst omfatter et
stort register av kunstneriske innfallsvinkler til
materialene leire og keramikk. Utstillerne flytter
grensene for leirens og keramikkens relevans og
anvendelse i samfunnet.


Utstillere:
Heidi Bjørgan, Tovelise Røkke-Olsen, Takumi
Morozumi, Toril Redalen, Eirik Falckner, Pauliina
Pöllänen, Trine Hovden, Brit Dyrnes og Tiril Havdal

Keramikk i Gudbrandsdalen

KERAMIKK
Sted: Gulvet

Fra fajansefabrikken på Lesja 1760 til MENT på Fåberg 2022. Gudbrandsdalen strekker seg 23 mil fra Lillehammer i sør til Lesjaskogsvatnet i nord, med Gudbrandsdalslågen som slynger seg gjennom hele dalen.

Les mer

Med formidlingsprosjektet “Keramikk i
Gudbrandsdalen – fra Fajansefabrikken i
Lesja 1760 til MENT på Fåberg 2022” vil vi
dokumentere og presentere hva og hvem
som har produsert keramikk i regionen som
keramisk industri, pottemakeri og kunsthåndverk.
Dette er et flerårig prosjekt der utstillingen
sommeren 2022 vil fokusere på forsøket med en
fajansefabrikk på Lesja rundt 1760, Ivar Skurdal
1790-1840 og hans virksomhet som pottemaker
ved Mela, før man trekker linjer til designbedriften
MENT og deres produksjon av bruksgjenstander i
porselen på Fåberg utenfor Lillehammer

Som en del av utstillingen vil de besøkende få bli
kjent med tradisjonelle keramiske former som
har blitt produsert i regionen og de vil kunne
få prøve seg på tradisjonell dekor med oksyder
på hvit tinnglasur inspirert av de historiske
gjenstandene fra fajansefabrikken. Sidsel Hemma
fra designbedriften MENT vil demonstrere
støpeteknikk og vise hvordan produktene
deres blir laget i dag, der de blant annet bruker
innfarget porselen når de støper.

Som i 2021 blir det arrangert åpne dager i
pottemakeriet der barn i alle aldre er invitert til å
prøve å dreie, modellere og bygge i leire.

X